Krónika

Kiberbiztonsági versenyre várják a fiatalokat

A legjobbak a bécsi Európa-bajnokságon képviselhetik hazánkat

Elindult a jelentkezés a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) kiberbiztonsági kihívására – közölte a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat helyettes szóvivője, Boross Tamás hétfőn Budapesten.

A Teréz körúti VR Vidámparkban tartott sajtótájékoztatón elhangzott: az idei verseny két okból is rendhagyó. A magyar kibervédelmi kihívásnak Kiki néven kabalaállata is van. Emellett a verseny győztesei meghívást kapnak abba a tíztagú magyar csapatba, amely részt vesz a szeptemberben Bécsben megrendezendő Európai Kiberbiztonsági Kihíváson. A verseny célja tehát a bécsi európai bajnokságra egy ütőképes magyar csapat összeállítása, de az is, hogy népszerűsítsék a szakmát, új tehetségeket kutassanak fel, továbbá növeljék a kiberbiztonsági tudatosságot. A kihíváson azok a 16 éven felüli magyar állampolgárok vehetnek részt, akik július 18-án (hétfő) éjfélig regisztrálnak az Nki.gov.hu/hcsc22 oldalon.

A verseny július utolsó hétvégéjén lesz, és a versenyzőknek mindennap új kihívásokat kell teljesíteniük. A különböző nehézségű feladatok lehetnek támadók (feltárt sérülékenység kihasználása), védekezők (egy káros kód elemzése), továbbá a biztonságos programozással kapcsolatos kommunikációs feladatok is várhatók – ismertette Boross Tamás.

A kihívásban két korcsoportban és összetettben is versenyeznek egymással a résztvevők. A két korcsoport (16–20 év, 21–25 év) első öt-öt helyezettje vehet majd részt a bécsi bajnokságon. Az utazást, a szállást és az étkezést a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat állja. Emellett mindkét korcsoport, valamint az összetett verseny első három helyezettje nagy értékű elektronikai vásárlási utalványban részesül. A verseny valamennyi résztvevője kap egy magyarországi forgalomban még nem kapható, 256 gigabyte-os, Steam Deck elnevezésű hordozható, elsősorban videojátékok futtatására használható személyi számítógépet is.

Az idén ötödik alkalommal, július 28–31-én megrendezendő magyar IT-biztonsági versenyt az NKI szervezi az Óbudai Egyetem Biomatika és Alkalmazott Mesterséges Intelligencia Intézetével és a White Hat IT Security Kft.-vel közösen.

Kapcsolódó írásaink