Krónika

Bélfertőzés sújtja Észak-Koreát

Észak-Korea hirtelen leállította a koronavírus elleni védekezéshez szükséges eszközök importját Kínától – írja a Reuters a Peking által közölt kereskedelmi statisztika alapján.

Bélfertőzés sújtja Észak-Koreát
Az országban fertőtlenítéssel igyekeznek szembeszállni a járvánnyal
Fotó: AFP/Kim Won Jin

A kínai vámhatóság által hétfőn közzétett adatok szerint Észak-Korea már egyáltalán nem importált Kínából arcmaszkot, lázmérőt, gumikesztyűt, lélegeztetőgépet vagy oltóanyagot. Mint ismert, Észak-Korea csak májusban ismerte el, hogy erőteljesen küzdenek a coviddal. Kim Dzsongun a saját embereit hibáztatja, amiért nem vették elég komolyan a járványkezelést. Dél-Korea és az Egyesült Államok korábban már felajánlotta a segítségét, de Phenjan nem válaszolt.

A koronavírus-járvány és a krónikus élelmiszerhiány mellett most egy újabb fertőzés nehezíti az ország helyzetét. Az állam hivatalos hírügynöksége, a KCNA beszámolója alapján akut bélfertőzéses járvány tört ki Észak-Korea déli, Hvanghae tartományában, ami legalább nyolcszáz családot érintett, dél-koreai tisztviselők pedig úgy vélik, hogy koleráról vagy tífuszról lehet szó.

Az újabb járvány további terhet ró az elszigetelt országra, Kim Dzsongun kijelentette, hogy a betegség terjedését a lehető leghamarabb meg kell fékezni. Ennek eléréséhez intenzíven szűrik a lakosságot, valamint számos védelmi intézkedést vezettek be, köztük a szennyvíz és a hulladékok fertőtlenítését, hogy ezzel biztosíthassák az ivóvíz biztonságát – derül ki a CNN beszámolójából.

A KCNA vasárnap 19 310 lázas megbetegedésről számolt be, azt azonban nem osztották meg, hogy az érintettek közül hány főnek lett pozitív a koronavírustesztje. Az adatok alapján összesen több mint 4,6 millió lázas megbetegedést tapasztaltak azóta, hogy május közepén regisztrálták az első esetet.

Kapcsolódó írásaink