Krónika

A vírus velünk marad, de meg kell tanulnuk együtt élni vele

Németországban már elindult a koronavírus-járvány új hulláma, ezért ismét javasolják a maszkviselést és a negyedik védőoltást.

A vírus velünk marad, de meg kell tanulnuk együtt élni vele
Bár nem tűnt el a koronavírus, az oltások jelentős védelmet nyújtanak
Fotó: AFP/Nicolas Economou

Ahogy arról beszámoltunk, Olaszországban kötelezővé tették a maszkviselést a tömegközlekedésben, és a fertőzöttek száma Belgiumban is növekszik. Rusvai Miklós víruskutató szerint meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a vírussal, és az immunrendszerünknek meg kell tanulnia kezelni ezt a vírust.

Az InfoRádiónak nyilatkozó vírusszakértő nem zárta ki, hogy a covid ősszel Magyarországon is új erőre kap, de Rusvai Miklós szerint már védettebbek vagyunk ellene, mint korábban bármikor. „A koronavírus velünk marad, és az alkalmat lesi, hogy mikor kezdhet újra terjedni. Nyáron igazi nagy hullámokra nem kell számítani, ez továbbra is igaz, de hullámocskák lehetnek. Viszont vannak olyan országok, ahol ezeket sem akarják elviselni, és igyekeznek megakadályozni a vírus terjedését. Ezt látjuk most többek között Németországban és Olaszországban” – mondta a szakértő.

Rusvai Miklós fontosnak tartja a megelőző intézkedéseket, ugyanakkor úgy gondolja, hogy túlreagálni sem kellene a koronavírust. „Nem pestisről, koleráról vagy feketehimlőről van szó, bizonyos mértékig meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a vírussal, és az immunrendszerünknek meg kell tanulnia kezelni ezt a vírust” – vélekedett, és hozzátette, majd csak hosszú évek távlatából lehet megítélni a járványhelyzet országonkénti kezelését, azt, hogy ki, mennyire tudta kivédeni a kedvezőtlen egészségügyi és gazdasági hatásokat.

Worldometers: eddig több mint 544 millióan fertőződtek meg a világon, hivatalosan 6,34 millióan elhunytak, ugyanakkor már a csaknem 520 milliót is elérte a gyógyultak száma.

Kapcsolódó írásaink