Krónika

A britek elektronikus jelkövetőt adnak a migránsoknak

Miután a brit belügyminisztérium nyomát veszítette több tízezer, a migrációs központokból megszökött olyan bevándorlónak, akik a La Manche csatornán érkező hajókon vagy teherautók hátuljában jutottak be illegálisan Nagy-Britannia területére, drasztikus lépésre szánta el magát: egy kísérleti program keretében az illegálisan belépőket elektronikus jelkövetőkkel látják el.

A britek elektronikus jelkövetőt adnak a migránsoknak
A parti őrség munkatársa figyeli, miként köt ki egy migránsokat szállító hajó Anglia déli partjainál
Fotó: AFP/Ben Stansall

A BBC szerint a program azokra vonatkozik majd, akik veszélyes vagy nemkívánatos útvonalakon keresztül lépnek be az országba, például teherautók rakterében megbújva vagy Franciaországból érkező, rozoga csónakokon utazva.

A tizenkét hónapon át tartó kísérleti program – amely múlt héten vette kezdetét Angliában és Walesben – azt hivatott felmérni, van-e az eljárásnak érezhető hatása a menedékkérelmet benyújtó illegális migránsok számát tekintve, és hogy csökken-e az óvadék ellenében szabadon bocsátott és a hatóságok szeme elől eltűnő bevándorlók száma.

A megjelölt személyeket kijárási tilalom alá helyezhetik, és azokat, akik nem tartják be a szabadon bocsátás feltételeit, őrizetbe vehetik vagy büntetőeljárás alá vonhatják.

Az elektronikus jelkövető rendszer nem terjed ki a terhes nőkre vagy a magukat 18 év alattinak valló migránsokra, és az ügyintézők rendelkeznek majd mérlegelési jogkörrel a döntés meghozatalakor annak felmérésére, hogy az eljárás negatív hatással lehet-e egyes illegális bevándorlók mentális egészségére.

Kapcsolódó írásaink