Krónika

Rétvári: Idén ismét megduplázódhat az illegális migráció

Miközben egész Európa teljes figyelmét leköti az ukrajnai háború, és az országok a háború által okozott gazdasági válság következményeit próbálják kezelni, addig az illegális migráció veszélye egyáltalán nem múlt el, sőt, az év második felében az energiaválság és az élelmiszerárak emelkedése miatt még ennél a növekedési ütemnél is nagyobb gyorsulás várható.

Rétvári: Idén ismét megduplázódhat az illegális migráció
Ásotthalom közelében is elfogtak egy nagyobb csoportot a rendőrök
Fotó: Police.hu

Ez azt jelenti, hogy a déli határ védelmét ősszel tovább kell erősíteni – hangsúlyozta közösségi oldalán Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára. Hozzátette: itt lenne az ideje annak, hogy Brüsszel érdemi részt vállaljon az EU külső határainak védelmi költségeiből, és erejét ne a kvótajavaslatok újbóli előterjesztésére fordítsa. Rétvári közölte: idén már több mint 97 ezer illegális migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok, míg tavaly eddig időarányosan csak 42 ezret.

Ez azt jelenti, hogy idén megduplázódhat a nyomás a tavalyihoz képest, pedig a tavalyi is két és félszerese volt a tavalyelőttinek. A Police.hu tegnap arról írt, hogy „ma van az év 168. napja, és már 238 esetben érte támadás a határvédőket a déli határszakaszon”.

A rendőrségi portál beszámolt arról, hogy csütörtökön Kunbajánál a határsértők kővel fejbe dobtak egy rendőr főtörzsőrmestert, könnyű sérülést okozva, továbbá megdobáltak egy járművet valamint egy magasfigyelőt is. A szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák huszonnégy óra alatt összesen 610 határsértőt tartóztattak fel, és 234 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Kapcsolódó írásaink