Belföld

Erősödik az illegális bevándorlók nyomása a Nyugat-Balkán felől

Migráció

Továbbra is növekszik a migrációs nyomás az Európai Unió külső hatá­rain, a legkiemelkedőbb a Nyugat-Balkánon kialakult migrációs útvonal, ahol a múlt év azonos időszakához képest háromszor annyi, több mint negyvenezer illegális határátlépést jegyeztek fel január és május között – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) hétfőn.

A tájékoztató szerint az év első öt hónapjában 86 420 illegális határátlépést jelentettek az Európai Unió külső határain, ami 82 százalékkal több, mint a tavalyi év első öt hónapjában. Májusban a Frontex adatai szerint mintegy 23 500-an próbálták meg szabálytalanul átlépni az EU valamely külső határát, ami 75 százalékos növekedés az előző év azonos hónapjához képest. A jelentés szerint az év első öt hónapjában az EU-ba vezető legaktívabb migrá­ciós útvonalak között a nyugat-balkáni volt a legkiemelkedőbb, ahol 167 százalékos növekedés mellett 40 675 illegális határátlépést jegyeztek fel. Ez az EU határain regisztrált összes eset felét teszi ki.

Májusban mintegy 12 ezren próbáltak ezen az útvonalon az EU területére jutni, számuk a múlt év azonos hónapjához képest megkétszereződött. A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az év első öt hónapjában 13 668 illegális határátlépést jegyeztek fel az illetékes hatóságok, ez 116 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. A jelentés kiemelte Ciprust, ahol 9230 esetet jelentettek, ami a tavalyi évhez képest 213 százalékos növekedés. Közölték továbbá, hogy a Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon is egyre többen kísérelnek meg átjutni a szigetországba.

A csatorna mindkét partján 17 243 ilyen kísérletet regisztráltak, ami 122 százalékos növekedés. A fokozódó nyomás a magyar határon is érezhető, a rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint péntektől vasárnapig 1513 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák, az elmúlt héten pedig összesen 3922 külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron, valamint 42 személy ellen indult eljárás.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom