Krónika

Bakondi György: Búzahiány gerjeszti a migrációt

Idén már hetvenkilencezer határsértőt fogtak el a déli határon

Elmaradhatnak az Afrikába szánt ukrán búzaszállítmányok a háború miatt, az éhínség pedig emberek millióit indíthatja útnak Európa irányába.

Bakondi György: Búzahiány gerjeszti a migrációt
Megszokott kép a déli határról: migránsok újabb csoportját tartóztatták fel
Fotó: Police.hu

Újabb migrációs hullámot indíthat el az Ukrajnában zajló háború által kiváltott élelmiszerhiány Afrikából – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornáján. Bakondi György kifejtette, Afrika északi része behozatalra szorul búzából, amelynek jelentős része eddig Ukrajnából és Oroszországból érkezett, a háború miatt azonban idén elmaradhat a szállítás.

Márpedig ennek hatására az éhínség milliókat indíthat útnak Európa felé. Mindez újabb lökést adhat az illegális migrációnak, és ezen keresztül a terrorizmusnak is. Bakondi György arról is beszélt, hogy a görög–török határnál jelentős mozgás tapasztalható, és a növekvő tendencia a magyar határnál is látszik. Olyannyira, hogy idén eddig már 79 ezer határsértőt fogtak el a múlt év hasonló időszakában elfogott 36 ezerrel szemben – fogalmazott a belbiztonsági főtanácsadó.

Kedden a déli határnál szolgálatot teljesítő rendőrök összesen 951 illegális migránssal szemben intézkedtek a magyar határon – közölte a Police.hu az országos határrendészeti összesítőjében. A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök tizenöt esetben összesen 105 határsértőt tartóztattak fel, míg Csongrád-Csanád megyében a járőrök negyvennégy esetben összesen 410 határsértőt állítottak meg.

Továbbá Győr-Moson-Sopron megyében, Nagycenk közigazgatási területén nyolc, Komárom-Esztergom megyében, Tata és Esztergom külterületén huszonnégy, Pest megyében, Szigetszentmiklós és Kakucs külterületén tíz, míg Budapesten tizenöt illegális migránst tartóztattak fel a járőrök. Miután a feltartóztatottak magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a rendőrök a visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Embercsempészés miatt hét ember ellen indult büntetőeljárás kedden.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság azt közölte: az orosz–ukrán háború kitörése óta eddig 23 894 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált. A kérelmek elbírálása folyamatos, határidőn belül történik, eddig 15 588 fő esetében született elismerő döntés.

Kapcsolódó írásaink