Krónika

Olaszországban továbbra is kell a maszk

Augusztusban tetőzhet az omikron 5 vírusvariáns terjedése

Továbbra sem oldották fel a maszk használatát a tömegközlekedésben, ez alól kivételt csak a repülőgépek jelentenek – rendelte el az olasz egészségügyi tárca szerda este. A kormány június közepétől ígérte a még hatályos járványkorlátozások eltörlését, az utolsó napon azonban mégsem engedélyezte a mostanáig kötelező maszkhasználat teljes feloldását.

Olaszországban továbbra is kell a maszk
Táblák figyelmeztetik a közlekedőket az FFP2-es maszk használatára
Fotó: AFP/Daisuke Tomita

Roberto Speranza egészségügyi miniszter rendelkezése szerint szeptember 30-ig továbbra is viselni kell az FFP2 típusú maszkot a tömegközlekedésben, tehát a városi buszokon éppúgy, mint a vonatokon vagy a hajókon. A maszkhasználat meghosszabbítása nem nyerte el a közvélemény tetszését, mivel a gyakran légkondicionálás nélküli buszokon, metrókon, vonatokon az FFP2-es maszk kényelmetlen viselet a kánikulában.

Kivételt egyedül a repülőterek és az Olaszországból induló vagy oda érkező repülők jelentenek, ahol tegnaptól nem kell maszkot viselni. Ezzel az intézkedéssel Róma alkalmazkodott az Európai Unió többi országában már korábban bevezetett feloldáshoz. Nem kötelező többé a maszk használata a mozikban, színházakban és a zárt sportcsarnokokban, ahogyan az oktatásban sem, de az egészségügyi tárca azt tanácsolta, hogy a jövő héten kezdődő érettségi vizsgákon a tanárok és diákok is viseljék. Továbbra is kötelező a maszk a kórházakban, más egészségügyi intézményekben, idősotthonokban.

Mától azonban megszűnt az ötven év felettiek oltási kötelezettsége, amit februárban vezettek be. A mostanáig oltás nélküli ötven év felettiek között az utóbbi hónapokban 2,4 millió személyt bírságoltak meg egyszeri száz euróra. Szerdán több mint 31 ezer új beteget szűrtek ki, és 48 beteg halt meg. Az utóbbi egy hétben majdnem harminc százalékkal nőtt a napi esetszám, és lassan, fokozatosan ismét emelkedik a kórházban kezelt betegek száma.

A Nemzeti Kutatási Központ előrejelzései szerint az omikron 5 vírusvariáns terjedése augusztusban tetőzik. A fertőzöttek között van az egészségügyi miniszter, Roberto Speranza is, aki házi karanténban betegeskedik.

Koronavírusos lett Anthony Fauci

Pozitív lett a koronavírus-tesztje Anthony Faucinak, Joe Biden orvosi főtanácsadójának, aki az Egyesült Államokat a világjárványban vezette, áll az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek közleményében. A 81 éves Fauci, aki egyben a Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetének vezetője is, teljes mértékben be van oltva, két emlékeztető oltást is kapott – áll a közleményben. Jelenleg enyhe tüneteket tapasztal, közölte az NIH. Fauci karanténban van, és otthonról folytatja a munkát.
(FP)

Worldometers: eddig több mint 542,6 millióan fertőződtek meg, hivatalosan több mint 6,337 millióan elhunytak, ugyanakkor csaknem az 518 milliót is meghaladta a gyógyultak száma.

Kapcsolódó írásaink