Krónika

A százezret közelíti az idén elfogott határsértők száma

A százezret közelíti az idén elfogott határsértők száma, ez több mint kétszerese a múlt év azonos időszakában tapasztaltnak - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szerdán.

A százezret közelíti az idén elfogott határsértők száma
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója
Fotó: Facebook / Magyarország Kormán

Bakondi György úgy fogalmazott: ezt a növekedést nem lehet a nyári jó idővel magyarázni, hiszen az egész évben növekvő tendencia volt tapasztalható. Inkább egyfajta emelkedési trend figyelhető meg - jelezte.

Kitért arra is, hogy Magyarországra főként fiatal férfiak próbálnak bejutni illegálisan, ők nagy csoportokban, a határt védő eszközök, járművek rongálásával és a határt őrző rendőri, katonai erőkkel szembeni erőszakos fellépéssel kísérlik meg a határátlépést.

A balkáni útvonalról szólva Bakondi György kulcsfontosságúnak nevezte Törökország szerepét, ahol mintegy 3,7 millió illegális határátlépő van. Hozzátette: további csaknem négymillióan vannak szír területen, és mintegy nyolcmillióan tartózkodnak Iránban jogellenesen.

Azt is fontosnak nevezte, hogy Görögország mint az útvonalon fekvő első uniós tagállam mit tesz a határok védelme érdekében. Mivel az EU 2015 óta nem változtatott lényegében a migrációs politikáján, a nemzetállamokon múlik, hogyan képesek lassítani vagy akadályozni az illegális határátlépést - jelentette ki.

Bakondi György a magyarok biztonsága és az európai határok védelme érdekében fontosnak nevezte a határőrizet megerősítését és a jogi szabályozások fenntartását.

Kapcsolódó írásaink

Újragombolt hagyományok

ĀHúszéves a Múzeumok Éjszakája - Hoppál Péter: Menjünk, és a magunk településén minél többen keressük meg ezeket a kulturális csemegéket, identitás-bonbonokat