Krónika

Kisgyerekeknél is alkalmazhatók a Pfizer vakcinái

Már jövő héten megkezdődhet Amerikában az oltás

Biztonságosak és hatékonyak a Pfizer covidvakcinái a hat hónapos és négyéves kor közötti gyerekek számára – állapították meg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) munkatársai vasárnap.

Kisgyerekeknél is alkalmazhatók a Pfizer vakcinái
Az öt és tizenegy év közötti gyerekeknél alacsony az oltás iránti hajlandóság
Fotó: AFP/Cristina Vega Rhor

A kiadott tájékoztató dokumentumokban – amelyeket az MTI ismertetett – a hivatal közölte, hogy nem tárt fel új biztonsági aggályokat a vakcina alkalmazásával kapcsolatban.

A Pfizer által végzett vizsgálat adatainak elemzését a külső tanácsadók június 15-i ülése előtt tették közzé. A külső tanácsadók ajánlásai fogják meghatározni az FDA végleges döntését az oltóanyagról.

A hat év alatti gyerekek számára beadott Covid–19-oltást a világ legnagyobb részén még nem engedélyezték. Egyelőre nem világos, hogy hány szülő oltatja be gyerekét, mivel az 5–11 éves korú gyerekek esetében alacsony a védőoltás iránti kereslet.

Az amerikai kormány arra számít, hogy a kisgyerekek oltása már június 21-én megkezdődhet, ha az FDA, valamint a betegség-ellenőrzési és megelőzési központok jóváhagyják a védőoltásokat. Kérdés csak az: milyen érdeklődés mellett.

Kormányzati tisztviselők szerint a hat év alatti korosztályban történő felhasználásra vonatkozó előrendelések alacsonyak, de a kereslet várhatóan megélénkül, amint a vakcinák megkapják az engedélyt. Az FDA pénteken közzétette a Moderna koronavírus elleni vakcinájáról szóló munkatársi véleményt, amely szerint az adagok biztonságosak és hatékonyak a hat hónapos és 17 éves kor közötti gyerekek, fiatalok esetében.

Worldometers: eddig több mint 540,6 millióan fertőződtek meg, hivatalosan 6,33 millióan elhunytak, ugyanakkor már az 516 milliót is elérte a gyógyultak száma.

Kapcsolódó írásaink