Krónika

A sok eső sok szúnyogot is hoz magával

Az elmúlt hetek csapadékos és szeles időjárása miatt elmaradtak a szúnyoggyérítési munkák, ezeket pótolják most a szakemberek.

A sok eső sok szúnyogot is hoz magával
A városokban is szükség van a szúnyogok gyérítésére
Fotó: MH

A jelentős mennyiségű csapadéknak köszönhetően kiterjedt vízfelületek jöttek létre, amelyek élőhelyként szolgálhatnak a csípőszúnyoglárvák számára. Ugyanakkor az emberre is veszélyes fajok közül többnek is ideális helyet jelentenek a gyepes és erdős területeken kialakuló kicsi, sekély, időszakos vízállások, a pocsolyák és rejtett vízállások, az úgynevezett mikrotenyészőhelyek is. Miután ezek biológiai kezelése megvalósíthatatlan, a katasztrófavédelem felhívja az emberek figyelmét, hogy a napokban kifejlett szúnyogok tömeges megjelenésére kell számítani.

A következő napokban a turisztikailag kiemelt tópartokon – a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó térségében – lesz szúnyoggyérítés, földi kémiai módszerrel dolgoznak a szakemberek. Folytatódnak a korábban megkezdett munkák Szolnok térségében, a Bodrog és a Dráva mentén, valamint Csongrád-Csanád megyében és Sopron környékén – közölték. A szúnyoggyérítés során a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével permetezik ki a szúnyoggyérítésre alkalmas anyagot amely az emberekre, állatokra ártalmatlan.

Kapcsolódó írásaink

Indul a szúnyogirtás

ĀA héten négy Bács-Kiskun, 65 Borsod-Abaúj-Zemplén, három Hajdú-Bihar, hat Heves, 42 Jász-Nagykun-Szolnok, négy Pest és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen lesz szúnyoggyérítés