Krónika

Mentális bajai lehetnek a berlini gázolónak

Egy német–örmény kettős állampolgár a súlyos incidens tettese

A legfrissebb német rendőrségi közlemények szerint egy 29 éves, német–örmény kettős állampolgárságú férfi hajtott gépkocsijával a tömegbe szerdán Nyugat-Berlin egyik népszerű bevásárlóutcájában.

Beszámolók szerint a tettes gépkocsival felugratott a járdára, elgázolt több embert, aztán visszatért az úttestre, majd száz méter után ismét a járdára hajtott, és végül egy parfüméria kirakatát áttörve állt meg.

A szürke Renault-t vezető elkövető megpróbált elmenekülni a helyszínről, de a jelenlévők feltartóztatták, amíg megérkeztek a rendőrök. Franziska Giffey főpolgármester szerint a hatóságok megállapították, hogy egy rendkívül súlyos mentális zavaroktól szenvedő személy ámokfutásáról volt szó. A rendőrség jelenleg azt igyekszik kideríteni, hogy a tettes külső befolyásoltság alatt állt-e, illetve próbálják értelmezni zavaros nyilatkozatait.

A férfi autójában ugyanis a hatóságok házi készítésű plakátokat találtak, amelyeken Törökországgal kapcsolatos nézeteit fejtette ki, az azonban nem ismert, hogy ezeknek van-e bármi közük a történtekhez. A Bild című német napilap információi szerint a férfi erősen az események hatása alatt áll, és még nem tett vallomást.

Az ámokfutás nyomán egy diákcsoportot kísérő tanárnő vesztette életét, hat ember válságos állapotban van, három másik pedig súlyosan megsérült. A tragikus eset ugyanott történt, ahol 2016-ban egy iszlamista terrorista egy karácsonyi vásáron kamionnal a tömegbe hajtott, és megölt tizenkét embert.

Kapcsolódó írásaink