Krónika

Japán lazít is, meg nem is

Fokozatosan megnyitják Japánt a külföldi turisták előtt, ők azonban csak bizonyos feltételek mellett léphetnek be az országba – írja a Hamu és Gyémánt a Japán Turisztikai Ügynökség (JTA) közlése alapján.

Japán lazít is, meg nem is
Japán csak nagyon óvatosan enyhít a szigorú korlátozásokon
Fotó: AFP/Naoya Azuma

Az újranyitás első szakaszában, azaz június 10-től csak a szervezett utazásokon részt vevő látogatókat engedik be, a látogatókat kísérő idegenvezetőknek pedig biztosítaniuk kell, hogy a turisták viseljék a maszkot. A járványvédelmi eszköz viselése még a szabadban is kötelező, főleg olyan helyzetekben, amikor az emberek közvetlen közelségben beszélgetnek. Emellett a túravezetőknek gyakran figyelmeztetniük kell az utazás során a turistákat a szükséges fertőzésmegelőzési intézke­désekre.

Japánban a világ egyik legszigorúbb határellenőrzését vezették be a járvány idején, illetve szinte teljesen megtiltották a külföldiek beutazását. Most azonban, hogy a világ többi országa is kinyitott, Japán is igyekszik lazítani a szabályokon, olyannyira, hogy Fumio Kishida miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a határvédelmi intézkedéseket összhangba hozza más országokéival. A kormány egyébként nemrégiben elkezdte enyhíteni az orrot és szájat eltakaró maszkokra vonatkozó iránymutatását, bár egyelőre azok még mindenütt jelen vannak. Igaz, ez a koronavírus-világjárvány előtt is bevett szokás volt az országban.

Kapcsolódó írásaink