Krónika

Ismét jönnek a lezárások Sanghajban

Kínában korai volt az öröm, még nincs vége a járványnak

Csütörtökön ismét elkezdték lezárni Sanghaj egyes részeit újabb koronavírusos esetek miatt, bár a múlt héten még a hosszú lezárás utáni nyitásnak örültek – írta a Napi.hu a Reuters cikke alapján. Hajnalban a város Minhang nevű részében újra kijárási korlátozásokat rendeltek el a hatóságok június 11-ig, tehát szombatig tesztelik az ott élő kétmilllió lakost.

A hatóságok szerdán négy új koronavírusos esetet találtak, azonban ezek közül egyiket sem ebben a városrészben. Sanghajt a múlt héten kezdték el újranyitni egy nagyjából két hónapos lezárás után, azonban néhány lakóövezetet újra lezártak az úgynevezett „dinamikus zéró covid” stratégia miatt, amellyel a fertőzési láncokat kívánják megszakítani. Emiatt a hatóságok nemcsak ott zárnak le övezeteket, ahogy pozitív esetet találnak, hanem a pozitív esetek közeli kontaktjainál is.

A városnak olyan részei is vannak, ahol a lakosokat június 23-ig összesen ötször tesztelik majd, és szombatig kijárási tilalom lesz érvényben. A sanghaji Egészségügyi Bizottság helyettes vezetője azt közölte a hét elején, hogy a város korlátozásokat léptet életbe sok olyan helyen is, amelyeket nem nyilvánítottak magas kockázatúként. A városi hatóságok folyamatosan próbálnak egyensúlyozni aközött, hogyan indítsák be újra az életet a városban és hogyan feleljenek meg a zérócovid-politikának is.

Worldometers: eddig 538,5 millióan fertőződtek meg a világon, 6,37 millióan elhunytak, ugyanakkor már 511,5 millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink

Japán lazít is, meg nem is

ĀFokozatosan megnyitják Japánt a külföldi turisták előtt, ők azonban csak bizonyos feltételek mellett léphetnek be az országba – írja a Hamu és Gyémánt a Japán Turisztikai Ügynökség (JTA) közlése alapján