Krónika

Három áldozata volt az újabb lövöldözésnek az Egyesült Államokban

Három ember meghalt csütörtökön abban a lövöldözésben, amely egy templom közvetlen közelében zajlott le az egyesült államokbeli Ames városban, Iowa államban.

A templom parkolójában egy férfi lőtt agyon két nőt, majd magával is végzett. A támadás okait egyelőre nem sikerült kideríteni, de a rendőrség annyit már megállapított, hogy a lövöldöző másokra nem akart fegyvert emelni, és társai sem voltak. Nem sokkal korábban Joe Biden amerikai elnök szenvedélyes beszédet tartott az elmúlt hetek amerikai fegyveres ámokfutásairól, és a fegyvertartás szabályainak szigorítására szólította fel a kongresszust. Javasolta a legveszélyesebb támadó kézifegyverek forgalmazásának tilalmát, valamint azt, hogy emeljék meg a fegyverhez jutás korhatárát 21 évre. Felmérések szerint az amerikai felnőtt lakosság közel egyharmada rendelkezik lőfegyverrel.

Az elmúlt hetekben is több súlyos fegyveres ámokfutást követtek el az országban. A múlt heti, texasi iskolai vérontásban 19 általános iskolás gyermek és két tanár vesztette életét. Egy héttel azt megelőzően egy buffalói élelmiszerüzletben nyitott tüzet egy 18 éves fiú, tíz halottat hagyva maga után. Szerdán pedig Oklahomában egy kórházban négy embert ölt meg egy fegyveres.

Kapcsolódó hír, hogy lelőtték a hatóságok azt a szökött rabot, akit három felnőtt és két gyermek meg­gyilkolásával vádolnak. Az életfogytiglanra ítélt, 46 éves Lopezt, Gatesville-ből Huntsville-­be szállították orvosi vizsgálatra amikor megszökött. 

Kapcsolódó írásaink