Krónika

Egyre kevesebb a covidfertőzött

Időpont nélkül is lehet oltatni péntekenként

Összesen 2063 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 919 840-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma – közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a koronavírus-tájékoztató portál.

Meghalt negyven olyan, többségében idős, krónikus beteg, akinek volt pozitív covidtesztje, így az elhunytak száma 46 547-re emelkedett. A gyógyultak száma 1 847 746, míg az aktív fertőzöttek száma 25 547-re csökkent. Jelenleg 362 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük tizenhárman vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak 6 410 059-en voltak, közülük 6 196 483-an a második, 3 877 866-an a harmadik, 300 266-an pedig már a negyedik koronavírus elleni oltást is megkapták. Hozzátették, a kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét, így tehát az még mindig elérhető a kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál is. A kórházi oltópontokra keddenként és péntekenként lehet menni időpontfoglalással, azonban péntekenként oltási akciónapot is tartanak, amikor reggel és este hét óra között akár időpontfoglalás nélkül is felveheti az oltást, aki szeretné. Kiemelték, hogy a vírus az oltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik.

A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az első oltását – tették hozzá. A portál kitért arra is, hogy hatósági házi karanténban 345-en voltak, a mintavételek száma pedig 11 394 556 volt.

Továbbra is csökkenő tendenciát mutat a szennyvizek koronavírusörökítőanyag-koncentrációja országos átlagban – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Kifejtették, számottevő csökkenés mérhető Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepén, valamint Békéscsabán, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden, Szombathelyen és Zalaegerszegen.

Kapcsolódó írásaink

Javult a covid­helyzet Észak-Koreában

ĀTegnap Észak-Korea vezető tisztségviselői a járványellenes korlátozások felülvizsgálatáról tárgyaltak, és úgy értékelték, hogy javult a járványhelyzet az országban azóta, hogy elismerték az első koronavírusos fertőzést – jelentette az állami média

Miskolc vezeti a veszteségi statisztikát

ĀMiskolcon halt meg a legtöbb koronavírusos beteg 2021. február 1. és 2022. január 31. között a településenkénti lebontás szerint – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiból