Krónika

A himlőoltás véd az új kór ellen

Hazánkban is megjelent a majomhimlő, a szakemberek szerint nem lesz járvány

Magyarországon is megjelent a majomhimlő, és bár nincs védőoltás a kór ellen, az 1979 előtt született emberek több mint kilencven százaléka nagy valószínűséggel védett ellene.

Müller Cecília országos tiszti főorvos kedden arról tájékoztatott, hogy Magyarországon is azonosították a majomhimlőt egy 38 éves férfinél – írja a Tények.hu. A tiszti főorvos kiemelte, a kór nem terjed könnyen, csak szoros kontaktussal.

Ugyanerről beszélt Szlávik János egy reggeli televízióműsorban. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmagyarázta, hogy a fertőzés csak a tünetek megjelenését követően alakulhat ki, a lappangási idő alatt nem. Beszélt arról is, hogy a majomhimlő nem új keletű betegség, már 1958 óta ismerik, és csak a hetvenes években derült ki, hogy emberre is fertőző. „Védőoltás ugyan nincs ellene, a fekete himlő ellen viszont van, amely hatásos a majomhimlő ellen is” – hangsúlyozta Szlávik János. A fekete himlő elleni oltás Magyarországon 1979-ig volt kötelező, az Egészségügyi Minisztérium 1980 elején függesztette fel a tizennyolc hónapos gyerekek oltását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem hisz abban, hogy az Afrikán kívüli majomhimlőjárvány pandémiához vezetne – közölte egy tisztviselő hétfőn a Reutersszel, majd hozzátette, továbbra sem világos, hogy a tünetmentes fertőzöttek képesek-e átadni másoknak a betegséget. Közleményük szerint a vírus csupán mérsékelt közegészségügyi veszélyt jelent világszinten.

Hozzátették, ettől függetlenül a következő hónapokban számítani kell az esetszám jelentős növekedésére. Európában egyre több majomhimlővel fertőzött embert regisztrálnak, csak májusban több mint háromszáz esetet jelentettek. Olaszországban több tartományban is azonosítottak már beteget, Spanyolországban 59-re emelkedett a fertőzöttek száma, és már Szlovéniában is regisztrálták az első majomhimlővel fertőzött személyt. 

Kapcsolódó írásaink