Krónika

Még az oltottakat is veszélyezteti a hosszan elnyúló covidtünet

A Covid–19-ből felgyógyult betegek jelentős része hónapokkal azután is beszámol a fertőzéshez köthető tünetekről, hogy a betegséget kiváltó koronavírus már eltűnt a szervezetükből.

A Washington Egyetem St. Louis-i Orvostudományi Karának frissen publikált kutatása szerint még a vakcinák sem biztosíthatnak teljes védettséget a hosszú covidnak is hívott tünetegyüttessel szemben. A beoltottaknál azonban többnyire igen enyhék ezek a hosszabb ideig fennálló panaszok – írja a Medical Xpress.

A több mint 13 millió fő bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a Covid–19 elleni védőoltás 34 százalékkal csökkentette a betegség miatti halálozás kockázatát és 15 százalékkal a hosszú covid kialakulásának veszélyét. A hosszú távú mellékhatások közül a két legveszélyesebb ellen azért hatékonyabb védelmet biztosítanak a vakcinák: a tüdőkárosodás veszélye 49 százalékkal, a véralvadási rendellenességek kockázata pedig 56 százalékkal alacsonyabb az oltatlanokhoz képest.

A védőoltások továbbra is rendkívül fontosak a Covid–19 elleni küzdelemben, jól láthatóan csökkentik a veszélyét, hogy a fertőzött kórházba kerül a Covid–19 miatt, vagy belehal a betegségbe – hangsúlyozta Ziyad Al-Aly, a Washingtoni Egyetem klinikai epidemiológusa. Hozzátette viszont: az adatokból az is látszik, hogy az oltások nem nyújtanak kellő védelmet a betegség hosszú távú tüneteivel szemben, emiatt pedig nagyobb figyelmet kell fordítani a hivatalosan gyógyultnak nyilvánított emberek egészségi állapotára.

Náluk most tört ki a járvány
 

Már a levegőt is covidteszt alá vetik Észak-Koreában
 

A délkelet-ázsiai diktatúrában így előznék meg a koronavírus-járvány terjedését. Emlékezetes: a világjárvány csúcspontján, amikor globálisan milliós napi esetszámokkal küzdött a nagyvilág, az elzárkózó Észak-Koreá­ból egyetlen covidesetet sem jelentettek, most viszont hirtelen elismerték, hogy gyorsan terjed a betegség. Észak-Koreában már a folyóvizeket és a levegőt is tesztelik covidra.
(LMA)

Worldometers: eddig csaknem 530,5 millióan fertőződtek meg a világon, hivatalosan 6,308 millióan elhunytak, ugyanakkor már 501 milliót is meghaladta a gyógyultak száma.

Kapcsolódó írásaink

Fizetett a hamis pozitív tesztért

ĀEgy 46 éves férfi ellen folytat eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági bűnözés elleni főosztálya, ugyanis úgy akarta elkerülni a lopás miatt rá kiszabott hét hónap szabadságvesztés végrehajtását, hogy szerez egy pozitív covidtesztet