Krónika

A majomhimlő elsősorban apró emlősökben él

A majomhimlő nem okoz akkora járványt, mint a koronavírus – nyilatkozta lapunk megkeresésére Rusvai Miklós virológus. Aláhúzta, e betegséget 1958 óta ismerjük, és a nevével ellentétben a vírus elsősorban apró emlősökben van jelen, amelyekről esetenként átterjedhet majmokra és az emberekre is.

A szakember véleménye szerint az európai fertőzési hullám három-négy hét alatt vélhetőleg megszűnik, de időnként újra felbukkanhat majd. A covidhoz képest sokkal nehezebb elkapni, hiszen ez többnyire nem légúti fertőzés,
ám a hírekkel szemben nem kizárólag szexuális kontaktussal terjedhet, elég a szoros testi érintkezés vagy akár közös használati tárgy, ami akár egy háztartáson belül a kéztörlő vagy a kilincs is lehet – magyarázta.

Kifejtette, a kór nem feltétlenül igényel kórházi kezelést, és az Afrikában a most terjedő vírusváltozatnak egyszázalékos a halálozási rátája. Ugyanakkor a betegek izolációja nagyon fontos, amit eddig hivatalosan csak Belgium jelentett be. A betegség hőemelkedéssel, lázzal, fej- és izomfájdalommal kezdődik, és sokszor csak két-három héttel később jelentkeznek a himlős bőrelváltozások. Hatásos lehet ellene a feketehimlő-vakcina, ami akár gócoltás jelleggel visszatérhet a jövőben.

Kapcsolódó írásaink

WHO: Kezelhető a himlőhelyzet

ĀA világ már végre kezdett fellélegezni a covid mélypontjai után, de most a majomhimlő kezdi szedni áldozatait. A betegség szokatlan terjedése a leginkább aggasztó