Krónika

Rosszul áll Észak-Korea

A középső, hármas fokozatra csökkentette a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget a brit kormány.

Rosszul áll Észak-Korea
Fertőtlenítés Phenjanban – az intézkedések eddig nem sok sikert hoztak
Fotó: AFP/KCNA/KNS

A könnyítést Chris Whitty angol, Michael Mc­Bride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tiszti főorvos, valamint Stephen Powis professzor, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója javasolta, mert szerintük a járványhelyzetben igen jelentős mértékű javulás történt az elmúlt hetekben. Az eddigi négyes – vagyis az ötfokozatú skálán a második legmagasabb – osztályzatot tavaly december 12-én léptették érvénybe, főként a nem sokkal korábban azonosított omikron változat terjedése miatt.

Ez a hullám azonban napjainkra gyakorlatilag elült. A londoni egészségügyi tárca által közölt legfrissebb statisztika szerint az elmúlt hét napban összesen 58 786 – vagyis naponta átlagosan tízezernél jóval kevesebb – új fertőződéses esetet izoláltak tesztekkel az Egyesült Királyságban, 16,6 százalékkal kevesebbet, mint a múlt pénteken zárult egyheti időszakban. A brit tiszti főorvosok közös állásfoglalása szerint az omikron további, BA.4 és BA.5 variánsai okozta fertőzések száma várhatóan növekedni fog, de nem valószínű, hogy ezek a típusok a közeljövőben jelentősebb tehertételt jelentenének az egészségügyi rendszerre.

Az Angliában először oltott Margaret Keenan emlékeztető adagban részesül
Az Angliában először oltott Margaret Keenan emlékeztető adagban részesül
Fotó: AFP/Jacob King

Csaknem 186 090 új, lázas beteget regisztráltak a legutóbb vizsgált 24 órában – tájékoztattak az észak-koreai hatóságok szombaton. Az ázsiai ország vezetője, Kim Dzsongun korábban azt mondta, hogy előrelépés történt a kórokozó terjedésének lassításában, a fertőzöttségi adatok azonban egyre aggasztóbbak. Az elszigetelt Észak-Koreában a világ egyik legrosszabb egészségügyi rendszere működik, a 26,1 milliós ország állampolgárai nincsenek beoltva. Szakértők szerint Észak-Korea szinte bizonyosan lekicsinyli a vírus terjedésének valódi mértékét, és nem túlzottan hihető számokat közöl a halálos áldozatok kapcsán.

Worldometers: eddig 527,380 millióan fertőződtek meg a világon, hivatalosan több mint 6,3 millióan elhunytak, ugyanakkor már 497,341 milliót is meghaladta a gyógyultak száma.


A legtöbb új esetet Észak-Koreából (186 090), Tajvanról (79 487), Ausztráliából (38 514) és Japánból (34 957) jelentették. A legtöbb áldozatot Oroszországból (80), Dél-Koreából (54), Tajvanról (53), Japánból (37), Thaiföldről (31), Ausztráliából (20) és Görögországból (11) jelentették.

Kapcsolódó írásaink