Krónika

Nagy a baj, de Észak-Korea mégsem kér segítséget

Észak-Koreában az áprilisi katonai parádét követően kezdett el robbanásszerűen terjedni az új típusú koronavírus – jelentette parlamenti képviselőkre hivatkozva a Newsis szöuli hírügynökség.

Nagy a baj, de Észak-Korea  mégsem kér segítséget
Vasúti pályaudvart fertőtlenítenek Phenjanban az egészségügyi dolgozók
Fotó: AFP/KCNA VIA KNS/STR

A dél-koreai hírszerzés információira hivatkozó képviselők arról is beszámoltak, hogy az esetszámok villámgyors emelkedése miatt Phenjan átgondolja eddig elutasító álláspontját a külföldi oltóanyagokkal kapcsolatban. A világtól elzárkózó diktatúra több mint két éven át következetesen tagadta, hogy az országba bejutott a vírus, egyetlen megbetegedést sem jelentettek. Phenjan csak az előző héten ismerte el, hogy Észak-Koreában is terjed a koronavírus,
és azóta az esetek száma már a kétmillióhoz közelít. Szerda estig 262 270 újabb fertőzöttet jelentettek, a teljes esetszám mindössze egy hét alatt 1 978 230-ra emelkedett, és már 63 ember halálát is beismerték a betegséggel összefüggésben, amelyet a KCNA phenjani állami hírügynökség csak „láznak” nevez.

Az állami hírügynökség tájékoztatása szerint a fővárosban és környékén „villámgyorsan” termelik az üzemek a gyógyszereket, injekciókat és a lázmérőket. Több ezer tonna sót szállítottak a fővárosba fertőtlenítő oldat gyártásához – tudatta a KCNA. A Johns Hopkins Egyetem tavaly felmérése szerint Észak-Korea egészségügyi rendszere 195 vizsgált
országból a 193. helyen végzett, és a lakosság teljesen védtelen a vírussal szemben, mert az ország vezetése eddig sem Kínától, sem az ENSZ Covax-programjától nem fogadott el oltóanyagot. Dél-Korea és az Egyesült Államok a héten ismét segítséget ajánlott, de nem kaptak választ. Diplomáciai források szerint ugyanakkor az észak-koreai légitársaság több gépe hétfőn Pekingben járt, ahonnan egészségügyi felszereléseket szállítottak Észak-Koreába.

Worldometers: eddig 525,3 millióan fertőződtek meg a világon, hivatalosan csaknem 6,3 millióan elhunytak, ugyanakkor már a 495 milliót is meghaladta a gyógyultak száma.

Kapcsolódó írásaink