Krónika

Oltásra várják a fiatalokat az Egyesült Államokban

Idővel csökken az első két dózis hatása

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) csütörtökön Pfizer emlékeztetőoltást ajánlott az 5 és 11 év közötti gyermekek számára legalább öt hónappal az elsődleges oltás beadása után, mivel a fertőzések száma országszerte emelkedik, és az első két dózisból származó immunitás már kezd elhalványulni.

Oltásra várják a fiatalokat az Egyesült Államokban
Az öt és tizenegy év közötti gyerekeket akarják újraoltani
Fotó: AFP/Jeff Kowalsky

A CDC annak ellenére vezeti be az emlékeztető oltásokat az 5–11 évesek számára, hogy a legtöbb gyerek még nem kapta meg az első két adagot, és a korosztálynak csak 29 százaléka van teljesen beoltva. A hatóság csütörtöki nyilatkozatában igyekezett megnyugtatni a szülőket, hogy az oltások biztonságosak, és arra biztatta őket, hogy oltassák be gyermekeiket. Bár a koronavírus általában kevésbé súlyos a gyermekeknél, mint a felnőtteknél, az omikronhullám alatt több 5–11 éves gyermek került kórházba, mint a világjárvány bármely más szakaszában. A járvány kezdete óta a CDC adatai szerint a kor-csoportban több mint 4,8 millió gyerek kapta el a koronavírust, több mint 15 ezren kerültek kórházba, és több mint 180-an haltak meg.

A közegészségügyi dolgozók aggódnak amiatt is, hogy a gyermekeknél olyan hosszú távú egészségügyi állapot alakulhat ki, mint a multiszisztémás gyulladásos szindróma, röviden MIS-C, amely a koronavírus-fertőzéssel összefüggő súlyos állapot, és több szervrendszert érint. A járvány kezdete óta több mint 8000 gyermeknél alakult ki MIS-C, és leggyakrabban az 5–11 éves korosztály érintett. Ebben a korcsoportban tizenhat gyermek halt meg MIS-C-ben, ami az összes bejelentett 68 halálos áldozat 23 százaléka a különböző korú gyermekek körében. Jelenleg az Egyesült Államokban naponta átlagosan több mint 99 ezer új fertőzést jelentenek, ami 22 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest. A kórházban ápoltak száma szintén 22 százalékkal nőttek az elmúlt héten, az adatok szerint naponta átlagosan több mint 3000 embert vettek fel koronavírussal.

Worldometers: több mint 526 millióan fertőződtek meg a világon, hivatalosan csaknem  6,3 millióan elhunytak, ugyanakkor már az  495,8 milliót is meghaladta a gyógyultak száma.

Kapcsolódó írásaink