Krónika

A csőd szélén áll Srí Lanka, nincs áram, fogytán a benzin

Bezáratták pénteken az iskolákat Srí Lankán, és arra kérték a közhivatalnokokat, hogy az akut üzemanyaghiány és az ebből következő közlekedési nehézségek miatt ne menjenek dolgozni, csak azok, akik a legfontosabb szolgáltatásokat látják el.

Az ország évtizedek óta legsúlyosabb gazdasági válsága közepette áramkorlátozást is bevezet. Az is elképzelhető ezek alapján, hogy a korlátozás akár napi négy órán át is tarthat. Srí Lanka már szinte benzin nélkül maradt, és más üzemanyagokból is akut hiány mutatkozik, ugyanis a kormány az elmúlt hónapokban nehezen teremtette elő a pénzt az üzemanyag, a gáz és más alapvető élelmiszerek importjára, mert a szigetország a csőd szélén áll.

A gazdasági nehéz­ségek politikai válságot idéztek elő, a kormánynak széles körű tiltakozásokkal és zavargásokkal kell szembenéznie – írja az MTI. A tüntetők rendszeresen eltorlaszolják a főutakat, üzemanyagot követelnek, és egyes országrészekben az árukért folyó versengés tettlegességig fajul. A pénzügyminiszté­rium szerint az országnak jelenleg csak 25 millió dollárnyi használható devizatartaléka van. A kormányfő hétfőn azt mondta, hogy mintegy 75 milliárd dollárra lenne sürgősen szükség az alapvető cikkek biztosításához, de az ország kincstára még egymilliárd dollár előteremtésével is küszködik.

Kapcsolódó írásaink