Krónika

Szándékosan okozhatták a repülőszerencsétlenséget

Feketedobozok

Tudatosan okozhatták a China Eastern kínai légitársaság belföldi járatának márciusban történt katasztrófáját, amely 132 ember halálát okozta – jelentette a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap bennfentes forrásra hivatkozva.

Ebben egy, a repülőszerencsétlenség okainak és körülményeinek feltárását célzó amerikai vizsgálat előzetes megállapításai alapján azt írják, hogy a gép „úgy viselkedett, ahogyan arra a pilótafülkéből kapott utasítást”. A március 21-én függőlegesen a földbe csapódott Boeing 737–800-as típusú utasszállító Kunmingból Kantonba tartott.

Fedélzetén 123 utas és kilencfős személyzet tartózkodott, a szerencsétlenséget senki sem élte túl. A China Eastern légitársaság közleményében arról tájékoztatott, hogy nem került elő újabb bizonyíték, amely alapján ki lehetne jelenteni, hogy a géppel probléma lett volna. A lap forrása szintén úgy nyilatkozott, hogy a vizsgálatot vezető kínai hatóságok egyelőre nem jeleztek semmilyen műszaki vagy repülőgépirányítási problémát.

Kapcsolódó írásaink

Kettétört a DHL teherszállító gépe

ĀA felszállás után nem sokkal kényszerleszállást kellett végrehajtania a DHL által üzemeltetett Boeing 757–200 típusú teherszállító repülőgépnek a Costa Rica-i Juan Santamaria nemzetközi repülőtéren