Krónika

Izraelben lazítás, Észak-Koreában zárlat

Jövő hétfőtől az Izraelbe tartó és onnan távozó repülőjáratokon nem lesz kötelező a maszkviselés – jelentette be tegnap a Háárec című újság hírportálja.

Izraelben lazítás, Észak-Koreában zárlat
Phenjanban a hadsereget is mozgósították a pandémia következményeinek elhárítására és a vírus terjedésének megakadályozására
Fotó: AFP/Kcna Via Kns

A május 23-án nulla órától hatályba lépő határozat mind az Izraelbe érkező, mind az onnan távozó repülőjáratok utasaira érvényes. Igaz, a döntést addig még jóvá kell hagynia az izraeli parlamentnek, a Kneszetnek is. A helyi egészségügyi minisztérium korábban már bejelentette, hogy május 21-től megszüntetik az országba beutazó külföldiek repülőtéri PCR-tesztelését, és nem kell sem PCR-tesztet, sem antigéntesztet végezniük, mielőtt felszállnak az induló járatokra.

A tárca adatai szerint több mint hatvanezer teszt elvégzésével 2403 új vírushordozót azonosítottak hétfőn. Jelenleg 15 476 aktív esetet tartanak nyilván, és 13 815-en vannak házi karanténban, mert fertőzött személlyel érintkeztek. A kórházakban fekvő 321 beteg közül száznyolcnak súlyos az állapota, ötvenegyen lélegeztetőgép segítségére szorulnak, és öten műtüdővel lélegeznek.

A hadsereg biztosítja a gyógyszerellátást az észak-koreai fővárosban, Phenjanban, miután közel másfél millió fertőzöttje és (hivatalosan) ötvenhat halálos áldozata van a hatóságok által csak lázként emlegetett koronavírus-járványnak az országban – jelentette tegnap a Yonhap dél-koreai hírügynökség. Úgy tudni, a gyógyszerek szállításában a sztálinista állam kormánytisztviselői is segítenek. A kormány lépéseket tett annak érdekében, hogy csökkentsék az ellátás aránytalanságait, és az elzárt hegyvidéki falvaknak és a demarkációs vonal környékén található településeknek is jusson a szállítmányokból. Kim Dzsongun diktátor országos zárlatot rendelt el a vírus terjedésének megfékezésére.

Worldometers: eddig 523,372 millióan fertőződtek meg a világon, hivatalosan több mint 6,291 millióan elhunytak, ugyanakkor már 493,361 milliót is meghaladta a gyógyultak száma. A legtöbb új esetet Észak-Koeából (269 510), Ausztráliából (67 650), Tajvanról (65 833) és Dél-Koreából (35 072) jelentették. A legtöbb áldozatot Oroszországban (110) és Ausztráliában (65) szedte a kór.

Kapcsolódó írásaink