Krónika

Melegebbek és savasabbak az óceánok, mint valaha

Soha korábban nem voltak olyan melegek és savasak a világ óceánjai, mint 2021-ben, és az olvadó jégtakaró miatt rekordot döntött a tengerszint magassága is - írta a globális éghajlat állapotáról szóló, szerdán közzétett éves jelentésében a WMO.

Melegebbek és savasabbak az óceánok, mint valaha
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

 „Az éghajlat a szemünk láttára változik meg” - figyelmeztetett közleményében Petteri Taalas, a szervezet főtitkára. „Az üvegházhatást okozó gázok által csapdába ejtett hő több nemzedéknyi időre fel fogja melegíteni a bolygót” - tette hozzá.

A WMO más csúcsokat is kiemelt: 2021-ben a szén-dioxid és a metán légköri aránya felülmúlta a korábbi rekordokat.

A globális átlaghőmérséklet tavaly 1,11 Celsius fokkal volt magasabb az iparosodás előtti időszakban mért átlagnál. Becslések szerint ha ez meghaladja az 1,5 Celsius fokot, akkor a felmelegedés hatásai drasztikussá válnak.

A változásokat az óceánok is megsínylik: a víztömegek nyelik el a Föld összegyűjtött hőjének mintegy 90 százalékát, és az emberi tevékenységből származó szén-dioxid 23 százalékát.

Az elmúlt húsz évben sokkal gyorsabban melegedtek az óceánok, és a tendencia várhatólag folytatódik - olvasható a jelentésben. Ezt a változást évszázadok alatt lehet csak megfordítani - vélik a szakértők.

Az óceánok ma savasabbak, mint az elmúlt 26 ezer évben bármikor, mert több szén-dioxidot nyelnek el a légkörből. Emellett a tengerszint 4,5 centiméternyit emelkedett az elmúlt évtizedben. 2013 és 2021 között az éves emelkedés több mint kétszerese volt az 1993 és 2002 között mértnek.

António Guterres ENSZ-főtitkár „szomorú panaszáradatnak” nevezte a jelentést, amely az emberiség kudarcos próbálkozásainak következményeit sorolja. Hozzátette: „a globális energiarendszer hibás, és egyre közelebb sodor minket a klímakatasztrófához”.

A főtitkár rámutatott: miközben a megújuló energiaforrások költsége jelentősen csökkent, komoly akadályok - egyebek között szellemi tulajdonjogi korlátozások - gátolják széleskörű elterjedésüket. Guterres felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gördítse el ezeket az akadályokat a zöld technológiák elterjedésének útjából. A főtitkár ezt ötpontos tervvel kívánja előmozdítani.

„Miközben az emberek szenvednek a magas üzemanyagárak miatt, az olaj- és gázipar milliárdokat kaszál a torzult piacon” - kifogásolta Guterres. „Ennek a botránynak véget kell vetni” - szögezte le a portugál politikus.

Kapcsolódó írásaink