Krónika

Zuglóban sok, míg a Várnegyedben szinte alig van betörés a fővárosban

Csökken a bűnesetek száma

A legtöbb betörés a fővárosi kerületek közül a XIV., a III., valamint a XI. kerületben történt – derült ki tegnap a Pénzcentrum összeállításából.

A portál a 2020-as Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) alapján állította össze a térképét, amelyből egyebek mellett kiderül, Zuglóban 113 esetet regisztráltak, ami annyit tesz, hogy átlagosan háromnaponta hatoltak be valakinek a lakásába idegenek. A III. kerületben, Óbudán összesen százegy, a XI. kerületben, Újbudán pedig kilencvenkilenc bűncselekmény történt ugyanezen idő alatt. A legkevesebb az I. kerületben, a Várnegyedben volt, ahol mindössze tizenkét eset vált ismerté.

A Büntető törvénykönyv (Btk.) azonban külön kategóriaként kezeli a betöréses lopás fogalmát, amely már csak azért is eltér az imént említett lakásbetörésektől, mert nem feltétlenül magáningatlanokban történik. Ezek közül a XI. kerületben volt a legtöbb (161), és ezt követi Zugló (151) és a III. kerület (145). A legkevesebb a XXIII. (20), az I. (25) és a IV. kerületben (43) volt. A bűnözők a leggyakrabban az ékszert, pénzt és nemesfémet, mobiltelefonokat, laptopokat és gépészeti berendezéseket viszik el, de a listára kerültek még a melléképületekben lévő motoros kéziszerszámok, valamint egyedi, nagy értékű vagyontárgyak. A portál hozzáteszi, a bűnesetek száma az utóbbi években egyértelműen csökkenő tendenciát mutat.

Kapcsolódó írásaink