Krónika

Most beismerték: kitört a járvány Észak-Koreában

Elrendelték a veszélyhelyzeti járványmegelőzés legmagasabb fokát

Észak-Korea pénteken beszámolt az ország első koronavírus okozta haláleseteiről, és közölte, hogy több mint 187 ezer lázas embert elszigetelten kezelnek, a vírus már országszerte elterjedt. Az állami hírügynökség (KCNA) szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető felkereste a nemzeti járványmegelőzési központot, ahol értesült a fertőzés országos terjedéséről.

Most beismerték: kitört a járvány Észak-Koreában
Phenjanban a központi rendezvényeken nem volt kötelező a maszkviselés
Fotó: AFP

A láz, amelynek okát egyelőre nem sikerült azonosítani, április végétől robbanásszerűen terjedt el az egész országban – jelentette a hírügynökség.

A tájékoztatás szerint hat ember halt meg az országban, egyikük tesztje kimutatta az omikron variáns jelenlétét.

Az elszigetelt diktatúra csütörtökön jelentette az első koronavírusos megbetegedéseket, és közölte, hogy elrendelte a veszélyhelyzeti járványmegelőzés legmagasabb fokát. A hírügynökség szerint csupán május 12-én mintegy 18 ezer ember lett lázas országszerte, és jelenleg 187 800 embert szigeteltek el és kezelnek a kórral. A kelet-ázsiai ország 25 millió lakosa közül senkit sem oltottak be a koronavírus ellen, mivel Phenjan elutasította a WHO, Kína és Oroszország oltási ajánlatát.

Észak-Korea régóta büszkélkedett azzal, hogy képes volt távol tartani a vírust, és nem jelentett az Egészségügyi Világszervezetnek egyetlen megerősített Covid–19-es esetet sem. Elemzők szerint a vírus már elterjedhetett az egész országban, többek között a Phenjanban áprilisban tartott nagyobb rendezvényeken, köztük egy katonai parádén, ahol sem a résztvevők, sem a nézők nem viseltek maszkot.

Négyszázezer adag teszt indul útnak
 

Segítség Szomáliának és Fülöp-szigeteknek
 

A hétvégén négyszázezer antigéngyorstesztet küld Magyarország Szomáliának és a Fülöp-szigeteknek – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán megosztott videóban. Szijjártó Péter közölte: a világnak számos olyan területe van, ahol a koronavírus-járvány még az eddigieknél is nagyobb kihívást jelent. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország eddig is segített a bajban lévő országokon: nemrégiben Moldovába, Észak-Macedóniába és Montenegróba küldtek gyorsteszteket.

Több ország is kért Magyarországtól hasonló segítséget, ezért most háromszázezer antigén gyorstesztet küldenek a Fülöp-szigeteknek és százezret Szomáliának – ismertette a tárcavezető. „Fülöp-szigetek az egyik legfontosabb partnerünk Ázsiá­ban, a kontinens legnagyobb katolikus közössége ott él, és ez a közös párhuzam a mindig is fontos alapja volt az együttműködésnek” – mondta. Hozzátette, Szomália komoly terrorhullámmal néz szembe, és azért, hogy úrrá tudjanak lenni a biztonsági kihívásokon, Magyarország legalább a járvány kezelésében segít.
(FP)

Worldometers: eddig csaknem 520 millióan fertőződtek meg a világon, hivatalosan több mint 6,28 millióan elhunytak, ugyanakkor már 474 ,6 milliót is meghaladta a gyógyultak száma.

Kapcsolódó írásaink

A koronavírus utóhatásait vizsgálták Kínában

ĀAz eddigi leghosszabb követéses vizsgálatban kínai kutatók megállapították, hogy a Covid-19 miatt kórházban kezelt betegeknek fele a fertőzés után két évvel még mindig szenvedett valamilyen tünettől