Krónika

Berobbant Észak-Koreában a koronavírus

Észak-Korea újabb tizenöt halálesetet és több százezer lázas beteg esetét erősítette meg, miközben több mint egymillió egészségügyi és egyéb dolgozót mozgósított, hogy megpróbálja visszaszorítani az országban kitört koronavírus-járványt – jelentette az állami média vasárnap.

Ahogy arról beszámoltunk, Észak-Korea két év hallgatás után csütörtökön bejelentette, hogy a világjárvány kezdete óta először találtak Covid–19-es betegeket.

Eddig a vasárnap közölt további elhunytakkal együtt negyvenkettőre emelkedett a betegséggel kapcsolatos halálesetek száma az országban. A KCNA állami hírügynökség arról is beszámolt, hogy további 296 180 lázas embert vettek nyilvántartásba, így a bejelentett esetek összlétszáma 820 620-ra emelkedett. A KCNA vasárnap azt közölte, hogy több mint 1,3 millió embert vontak be a beteg emberek kivizsgálására és kezelésére, valamint a higiéniai tudatosság növelésére irányuló munkálatokba. A beszámoló szerint mindenkit, aki lázas és más rendellenes tünetekkel küzd, karanténba helyeztek és kezelnek.

„Az ország minden tartományában, városában és megyéjében május 12. óta teljes zárlat van érvényben, a munkahelyek, termelési egységek és lakóegységek el vannak zárva egymástól, és minden ember szigorú és intenzív vizsgálata folyamatban van” – írta a koreai hírügynökség. A járvány kitörése humanitárius válsággal kapcsolatos aggodalmakat váltott ki Észak-Koreában, mivel az ország 26 millió lakosának többsége vélhetően nincs beoltva a koronavírus ellen, és a közegészségügyi rendszer évtizedek óta romokban hever – írta az MTI.

Harmincezer antigéngyorstesztet és százhúsz egészségügyi eszközt küld a magyar kormány Kubába a következő napokban a koronavírus-járvány globális megfékezéséért folytatott nemzetközi műveletsorozat részeként – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. A rendkívüli magyar egészségügyi segélycsomag öt altatógépet, tizenöt betegőrző monitort, tíz lélegeztetőgépet, hetvenöt infúziós pumpát, valamint tizenöt infúziós pumpához való dokkolóegységet tartalmaz.

Fokozatosan kinyit Sanghaj

Szakaszonként tervezik engedélyezni az üzletek újranyitását a másfél hónapja vesztegzár alatt álló Sanghajban, miután az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma alapján a járvány mérséklődik a városban – írja az MTI. A város alpolgármestere vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: hétfőtől lépésről lépésre ismét kinyitnak egyes üzletek, egyebek mellett bevásárlóközpontok, élelmiszerpiacok és fodrászüzletek.

A Kína fontos pénzügyi központjának számító városban a kereskedelmi célú üzlethelyiségek – például szupermarketek, gyógyszertárak – újrakezdhetik működésüket, míg a piacok és a fodrászati ​​szalonok korlátozott kapacitással tevékenykedhetnek ismét. A városban a működő kereskedelmi egységek száma az 1400 alatti mélypontról 10 600-ra emelkedett. A 23 millió lakosú városban továbbá ötmillióra nőtt a naponta kézbesített megrendelések száma – tette hozzá. Az üzemekben, vállalatokban és egyéb egységekben, ahol már engedélyezték a tevékenység újraindítását, a dolgozóknak zárt rendszerben kell elvégezniük a munkájukat.

Ez azt jelenti, hogy a dolgozókat a munkavégzés helyén kell elszállásolni. Sanghajban jelenleg egyetlen metró sem közlekedik. A városban élők nagy része pedig csak külön engedéllyel, naponta egyszer hagyhatják el az otthonukat, és azt is csak meghatározott időre, bevásárlás céljából. Sanghajban szombaton 166 új Covid–19-megbetegedést és 1203 tünetmentes vírushordozót azonosítottak.
(FP)

Worldometers: eddig több mint 521 millióan fertőződtek meg a világon, 6,288 millióan elhunytak, ugyanakkor már a 475,6 milliót is meghaladta a gyógyultak száma.

Kapcsolódó írásaink

A koronavírus utóhatásait vizsgálták Kínában

ĀAz eddigi leghosszabb követéses vizsgálatban kínai kutatók megállapították, hogy a Covid-19 miatt kórházban kezelt betegeknek fele a fertőzés után két évvel még mindig szenvedett valamilyen tünettől