Krónika

Bécsben utasfutárokat toboroznak csomagszállításra

A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien az utasait is bevonná az interneten rendelt csomagok szállításába, így húsz százalékkal lehetne csökkenteni a kiszállítással kapcsolatos üvegházhatású gázok kibocsátását – közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a csomagot az indulási megállóban lévő csomagboxból vennék fel az utasok, és az érkezési megállóban lévő boxba kézbesítenék. A Wiener Linien és a Frauenhofer Austria kutatóintézet megvalósíthatósági tanulmányt készített arról, hogy hajlandóak lennének-e az utasok a futárkodásra. A felmérésben több mint hatezren vettek részt, és pozitívan fogadták az ötletet.

A legtöbben 6–9, illetve 17–20 óra között vállalnák a futárkodást. Mivel csúcsidőben szállítanák a csomagokat, csak kisebb méretűeket tudnának magukkal vinni. A megkérdezettek nyolcvan százalékát nem érdekli, hogy mit szállít, háromnegyedük pedig elvárna némi ellentételezést a szolgálataiért.

A Wiener Linien most azt vizsgálja, hogy mi lehetne a díjazás – írták. A következő fázisban, nyár elején már a gyakorlatban is kipróbálnák az ötletet, hogy teszteljék, milyen formában lehet a legjobban megvalósítani – írták a közleményben, megjegyezve, hogy tavaly összesen 113 millió csomagot rendeltek interneten a bécsiek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom