Krónika

Éhet enyhít az injekció

Új gyógyszer segíthet a fogyásban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában a felnőtt lakosság ötvenkilenc százaléka túlsúlyos vagy elhízott – számoltunk be róla a minap. Mivel a fogyás nehéz és lemondással járó folyamat – sőt, bizonyos betegségek esetén szinte lehetetlen – könnyebbséget hozhatna egy olyan gyógyszer, amely segít a felesleges kilók leadásában.

Éhet enyhít az injekció
Csak egy szúrás, és az ember már nem is kívánja annyira az ételt…
Fotó: AFP/Aamir Qureshi

A NewScientist legújabb közlése reményt adhat az elhízottaknak, ugyanis, mint a cikkből kiderül, a kövér emberek átlagosan huszonnégy kilogrammot fogytak, amikor a legnagyobb dózisú, új éhségcsillapító gyógyszerrel kezelték őket egy nagy klinikai vizsgálat során. A természetes étvágycsökkentő hormonokra hasonlító anyagot injekcióval vitték be a páciensek szervezetébe.

A lap szerint a klinikai vizsgálatban kilenc országból több mint 2500, induláskor átlagosan százöt kilogrammos embert kértek fel, hogy hetente adjanak be maguknak alacsony, közepes vagy nagy dózisú tirzepatid injekciót vagy placebót hetvenkét héten keresztül. A leginkább hatékonynak a nagy dózis bizonyult, míg a placebót szedő résztvevők átlagosan mindössze két kilogramm mínuszt tudtak fölmutatni. Tavaly júniusban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága már jóváhagyott egy elhízás elleni gyógyszert, a szemaglutidot, ami bizonyos mértékig hasonlít a most vizsgált anyaghoz.

Utóbbi is elősegíti a fogyást, de nem olyan drasztikusan, mint a most tanulmányozott szer. A hatóság ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy mindkét szer kiválthat mellékhatásokat, például hányingert, hányást, hasmenést vagy székrekedést, amik a dózis emelésével súlyosbodnak. Az elhízás elleni gyógyszerek egyik előnye, hogy a kúra bármikor megszakítható, ellentétben az olyan bariátriai (elhízás sebészeti vagy egyéb úton való kezelése) beavatkozásokkal, mint például a csőgyomorképzés vagy a gyomor-áthidalás, amelyek végleges elváltozásokat okoznak. De az is igaz, hogy a gyógyszereket folyamatosan szedni kell, míg a műtétek után nincs állandó teendő.

Kapcsolódó írásaink