Krónika

A koronavírus utóhatásait vizsgálták Kínában

Az eddigi leghosszabb követéses vizsgálatban kínai kutatók megállapították, hogy a Covid-19 miatt kórházban kezelt betegeknek fele a fertőzés után két évvel még mindig szenvedett valamilyen tünettől.

A koronavírus utóhatásait vizsgálták Kínában
A betegségen átesettek két év múlva is szenvednek a következményektől
Fotó: AFP/Miguel Candela

Közérdeklődésre számot tartó kutatás eredményeit közölték tegnap a The Lancet Respiratory Medicine folyóiratban kínai kutatók. Ezerkétszáz Covid-19 miatt korábban kórházban ápolt páciens állapotát mérték fel, és kiderült, hogy egészségi állapotuk és életminőségük is rosszabb, mint általában a lakosságé. A Kína–Japán Barátság Kórház, a kínai Orvosi Tudományok Akadémiája, a pekingi Unió Orvosi Főiskola és a pekingi Csinghua Orvosi Egyetem tudósai a vuhani Csinjintan Kórházban 2020. január 7. és május 29. között Covid-19 miatt kezelt páciensek sorsát követték nyomon a fertőzés után hat hónappal, egy évvel és két évvel. Az egészségügyi intézményből történt elbocsájtásukkor az érintettek átlagéletkora 57 év volt.

A kutatók hatperces gyaloglással, laboratóriumi vizsgálatokkal és kérdőívekkel mérték fel a program résztvevőinek állapotát, kérdezték ki őket esetleges tüneteikről. Arra is kíváncsiak voltak, hogy visszatértek-e a munkába, és szorultak-e bármiféle egészségügyi ellátásra a kórház elhagyása óta.

A tanulmány szerint hat hónappal a megbetegedés után hatvan­nyolc százalékuknak még legalább egy hosszúcovidra jellemző tünete volt, a fertőzés után két évvel pedig ötvenöt százalékuk számolt be olyan tünetekről, mint fáradtság, izomgyengeség és alvászavar. Panaszaik közé tartozott az ízületi érzékenység, a szívdobogás, szédülés, fejfájás, szorongás vagy depresszió is.

A tanulmányt jegyző tudósok szerint az eredmények arra utalnak, hogy a Covid-19-ből felgyógyulók bizonyos hányadának több mint két év kell a teljes felépüléshez. A szerzők ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, hogy azoknál, akik nem vettek részt a vizsgálatban esetleg kevesebb tünet jelentkezhetett, mint azoknál, akik bekapcsolódtak abba, s emiatt esetleg túlbecsülhették a hosszúcovid tüneteinek előfordulási gyakoriságát. Cao Ping, a Kína–Japán Barátság Kórház kutatója szerint azonban egyértelműen szükség van arra, hogy folyamatos támogatást nyújtsanak a Covid-19-en átesett emberek jelentős részének.

Kapcsolódó hír, hogy az Egyesült Államokban a washingtoni Fehér Ház közleménye szerint a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma meghaladta az egymilliót. Az országban korábban feloldották a maszkviselés követelményét, és most már csak a beltéri használatot javasolják.

Worldometers: eddig csaknem 519,270 millióan fertőződtek meg, hivatalosan több mint 6,282 millióan elhunytak, ugyanakkor már a 474,191 milliót is meghaladta a gyógyultak száma. A legtöbb új esetet tegnapra virradóan Tajvanon (65 446), Ausztráliában (57 314), Japánban (45 740), Dél-Koreában (35 883) és Finnországban (16 973) találták. A legtöbb új áldozatot Finnország (134), Oroszország (111), Dél-Korea (63) és Thaiföld (59) jelentette. Eddig a Föld lakosságának 24,5 százaléka kapott három oltást.

Kapcsolódó írásaink

Az oltás biztonságos a terhesség alatt is

ĀAz állapotos nők koronavírus elleni védőoltásának fontosságát hangsúlyozták brit orvosok, miután egy nagyszabású felülvizsgálat megállapította, hogy a vakcinálás nemcsak biztonságos, hanem a halvaszületés kockázatát is csökkenti