Krónika

Több százan érkeztek tegnap a fővárosi tranzitpontra

Nincs szünet a menekülők segítésében

Hétfőn négyszázhuszonhét, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK-csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton – közölte tegnap Budapest Főváros Kormányhivatala a honlapján.

Az éjszakát százharmincan töltötték a létesítményben. A megközelítőleg négyezer-négyszáz négyzetméter alapterületű humanitárius tranzitponton kulturált körülmények között várakozhatnak a háború elől menekülni kényszerülő emberek. Az éjjel-nappal nyitva tartó létesítményben ételt, frissítőt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány folyamatosan a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve – olvasható a kormányhivatal közleményében.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról emellett a továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre is különbuszokkal biztosítják az eljutást. A Magyarországon maradóknak pedig abban segítenek, hogy mielőbb megfelelő szálláshoz jussanak.

Kapcsolódó írásaink