Krónika

Segítség a munkába álláshoz

Továbbra is támogatjuk az ukrán menekülteket

Mintegy 2500 ukrajnai menekült jelezte munkavállalási szándékát, ebből nyolcszázan már állásinterjún is részt vettek – tájékoztatott a Prohuman, az ország legnagyobb munkaerő-kölcsönző vállalata.

Segítség a munkába álláshoz
Ma arányaiban több nő érkezik, mint férfi, ám az ő foglalkoztatásukra is van lehetőség
Fotó: MH/Purger Tamás

Négyszázan már munkába álltak, és adataik szerint a háború kitörése óta mintegy tízezer ukrán menekült kereste meg a cég valamely információs pontját, és jelezte munkavállalási szándékát. A Safe in Hungary weboldalon – a regisztráció után – minden, az országban működő vállalat hozzáférhet ahhoz a listához, amely tartalmazza az Ukrajnából a háború elől Magyarországra menekülő, munkát kereső emberek adatait.

A rendszer természetesen biztonságosan, a személyi adatokra vonatkozó minden jogszabályt betartva működik. „A háború kitörésekor szinte azonnal létrehoztuk a segélyvonalat és a weboldalt, hogy támogatni tudjuk azokat a menekülteket, akik szeretnének fizető foglalkozást vállalni hazánkban. Úgy gondoljuk, közös érdek, hogy ne tábori körülmények között éljenek, hanem lehetőség szerint tisztes körülmények között el tudják tartani magukat és családjukat, akár átmenetileg is” – mondta el Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója.

Míg a korábbi években többnyire férfiakat toboroztak Ukrajnából az emberhiánnyal küzdő vállalatok, most arányaiban sokkal több nő érkezik Magyarországra, és az ő foglalkoztatásukra is van lehetőség. Emellett a munkát vállalók és családtagjaik lakhatását állami program is elősegíti – emelte ki.

Az ukrán–magyar határszakaszon vasárnap 5550 ember lépett be az ország területére, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 6501-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Közülük a rendőrség 789 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami harminc napig érvényes. Az ukrajnai háború elől vasárnap 721 ember, köztük 253 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A BRFK hétfőn a rendőrség honlapján közölte, hogy a feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Kapcsolódó írásaink

Rengetegen segítik a menekülteket

ĀMinden harmadik magyar segítette az Ukrajnából érkező menekülteket: a segítséget nyújtók 58 százaléka pénzadománnyal, negyven százaléka élelmiszerrel, 39 százaléka pedig egyéb adománnyal támogatta őket