Krónika

Razziázott a rendőrség a belvárosi szórakozóhelyeknél

Komplex bűnügyi és rendészeti ellenőrzést tartott a belvárosi szórakozóhelyek környékén a hétvégén a Budapesti Rendőr-főkapitányság a társhatóságokkal együttműködve. Az akció során egy betörőt is tetten értek - olvasható a police.hu-n.

Razziázott a rendőrség a belvárosi szórakozóhelyeknél
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A főváros V., VI. és VII. kerületében tartott ellenőrzés 2022. május 6-án este kezdődött, és másnap hajnalig tartott. Az akcióban a budapesti rendőrök mellett a Készenléti Rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai, valamint a Belváros-Lipótváros Önkormányzata, és a Budapesti Közlekedési Központ vettek részt.

Az intézkedő rendőrök ezúttal elsősorban a közterületek és a közlekedés biztonságára koncentráltak, így főként a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények elkövetőinek felderítésére, a lopások, a garázda jellegű, erőszakos bűncselekmények, valamint a prostitúcióhoz kapcsolódó jogsértések megelőzésére, illetve az ittas, bódult járművezetők, a másokra veszélyt jelentő közlekedők ­– köztük a taxisok – kiszűrésére is.

Az éjszaka mérlege: 521 személy igazoltatása és 271 járművel szembeni intézkedés - írja a rendőrségi portál.

A rendőrök az akció során kilenc embert fogtak el kábítószer birtoklása, ittas járművezetés, az eltiltás hatálya alatt történő járművezetés, valamint bírósági és szabálysértési körözések miatt. Három embert állították elő szabálysértés továbbfolytatása, valamint ittas vezetés gyanúja miatt mintavétel céljából. Két ittas fiatalkorúról biztonsági intézkedés keretében mentőt hívtak.​

Egy V. kerületi étteremben tetten értek egy betörőt is. Az üzletvezető hajnalban hívta a rendőröket, mert a vendéglő kameráin keresztül látta, hogy egy férfi kutat és pakol a kassza környékén. Az akcióban részt vevő V. kerületi körzeti megbízottak szombaton 5 óra 26 perckor elfogták a 34 éves B. Pétert, aki akkor is egy üveg vodkát és a borravalót tartalmazó bögrét tartotta a kezében.

A férfi az intézkedő rendőröknek először más adatait adta meg. Mint kiderült, azért, mert ellene egy szabálysértés, egy lopás és a meg nem kezdett három éves börtönbüntetése miatt három körözés volt ellene érvényben. B. Pétert a rendőrök a BRFK V. Kerületi Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás bűntett, közokirat- hamisítás bűntett, valamint hatóság félrevezetése vétség miatt gyanúsítottként hallgatták ki, illetve őrizetbe vették, és büntetés-végrehajtási intézetbe vitték a büntetése megkezdésére. A férfi érdemi vallomást nem tett.

Az ellenőrzésben részt vevő rendőrök ezen kívül közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése, köztisztasági szabálysértés, csendháborítás, és közterületen történő alkoholfogyasztás miatt hét feljelentést tettek - derül ki a cikkből.

Négy közigazgatási bírságot szabtak ki ittas vezetés és behajtani tilos tábla figyelmen kívül hagyása miatt, továbbá tizenhárom embert részesítettek helyszíni bírságban biztosítás hiánya, közterületi alkoholfogyasztás, illetve jogosítvány vagy forgalmi engedély hiányai miatt. Az ellenőrzött 236 járművezető közül hét szondáztatásánál volt pozitív eredmény.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a társszervekkel kiemelt fontosságúnak tartja a főváros belső kerületeinek biztonságát és a lakók nyugalmát, így a jövőben is számítani lehet hasonló jellegű ellenőrzésekre - emelik ki.

Kapcsolódó írásaink

Társadalmi támogatás a gyermekvédelemnek

ĀA pedofilokra név szerint kereshető bűnügyi nyilvántartással eszközt kapnak a szülők, hogy megvédjék a gyermeküket – ezt a pedofilellenes törvénycsomag tette lehetővé