Krónika

Hazahozták a csalókat Ugandából és Írországból

Egy 37 éves nő és társai 2020. augusztus 31. és október 20. között négy alkalommal idős emberektől pénzt, illetve ékszereket csaltak ki – írja a Police.hu.

A sértetteket általában Cs. Ildikó hívta fel telefonon az Egyesült Királyságból, a hívott fél hozzátartozójának adva ki magát, azzal, hogy bajba került, fogva tartják, esetleg tartozást halmozott fel, és a biztonságát csak pénzzel válthatják meg. A szervezet összesen több mint hatmillió forint kárt okozott. Cs. Ildikót a nyomozók azonosították, majd Írország-ban elfogták, és a NEBEK Interpol Iroda együttműködésével 2022. április 26-án éjszaka hazahozták Budapestre. Indítványozták letartóztatását, amelyet a bíróság elrendelt.

Ugyancsak letartóztatását indítványozta az ügyészség egy férfinak, aki csaknem egymilliárd forintos költségvetési csalást követett el egy bűnszervezet tagjaként, amely 2017-től cégeket vásárolt vagy alapított szerény egzisztenciájú strómanok közreműködésével. A tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégek bankszámlái felett a bűnszervezet tagjai rendelkeztek, 2–5 százalék jutalékért cserébe fiktív számlázásból származó pénzeket futtattak át, és elkerülték a jellemzően uniós beszerzések belföldi forgalomba hozatala utáni általános forgalmi adó megfizetését.

A bűnszervezet 2018 decemberétől 2019 májusáig 982 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. A gyanúsított a nyomozás idején megszökött, 2019 októberében Ugandába távozott. A nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján a férfit a holland igazságügyi hatóságok fogták el, és adták át a magyar hatóságoknak.

Kapcsolódó írásaink