Krónika

Lassan bealkonyul a bikaviadaloknak és a matadoroknak

Bár évente hétezer bika pusztult el a viadalokon csak Spanyolországban – ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan hat állatot ölnek le a torreádorok –, a bikaviadalok egyre kevesebb nézőt vonzanak Spanyolországban.

Lassan bealkonyul a bikaviadaloknak és a matadoroknak
A spanyoloknak csupán hat százaléka ragaszkodik a látványossághoz
Fotó: AFP/Pedro Pardo

Folyamatosan csökken az érdeklődés e tradicionális spanyol esemény iránt, 2018-ban már csak a lakosság mindössze nyolc százaléka érdeklődött utána. A fiatalok pedig végképp hátat fordítottak az arénáknak: egy felmérés szerint a spanyolok kétharmada egy tízes skálán nulla és kettő között érdeklődik a viadalok iránt, azaz semennyire, és ez az érték a 15 és 24 év közöttiek több mint 72 százalékánál jött ki. A kimutatás szerint csak a lakosság alig hat százaléka ragaszkodik mindenáron a versenyekhez. A bikaviadalok száma is egyre csökken, 2018-ban például történelmi minimumra esett: 1521 ilyen rendezvényt tartottak Spanyolországban. Mégis a versenyekből származó bevétel és a hagyományőrzés szándéka életben tartja a tradíciót, ráadásul a tenyésztők továbbra is számíthatnak az uniós támogatásra.

Az állatvédők ugyan folyamatosan tiltakoznak a bikaviadalok ellen, de erőfeszítéseiknek kevés az eredménye, hiszen – ahogy a Guardian felhívta a figyelmet – az Európai Unió közvetve eurómilliókkal járul hozzá, hogy a versenyeket megtarthassák. Az állatjogi aktivisták korábban elérték, hogy a bikaviadalokat „kegyetlen gyakorlatnak” minősítsék, és az uniós képviselők is küzdenek a támogatások betiltásáért, ám ezt a helyzetet ők sem tudják feloldani. Az Európai Unióban így közel ezer olyan gazdaság van, amely kifejezetten a bikaviadalokra tenyészt állatokat. Az állatvédők határozottabb fellépést várnak a kormánytól. Elindult egy petíció, egy másikkal pedig a PETA állatvédő szervezet is üzent Pedro Sánchez miniszterelnöknek, hogy mielőbb tiltsa be a bikaviadalokat az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmód miatt.

A koronavírus-járvány miatt több mint másfél évig nem rendeztek viadalokat Spanyolországban, emiatt 150 millió eurós veszteséget könyvelhetett el a szektor.