Krónika

Indul a vakáció, enyhül a kórság

Jó hír Németországból, Rómais enyhített a korlátozásokon

Tavaly szeptember 21. óta először nem jegyeztek fel koronavírussal összefüggő halálesetet Németországban. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet jelentése szerint vasárnap 4032 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót.

Indul a vakáció, enyhül a kórság
Utcai tesztelés valahol Kínában – a hatóságok szigora nem ért véget
Fotó: AFP/Noel Celis

Az egy héttel korábbival összehasonlítva a statisztikát, jól látható, hogy enyhül a pandémia nyomása Németországban, ugyanis akkor 20 084 embert diagnosztizáltak, és hat halálesetet regisztráltak.

Koronavírus elleni védőoltást a lakosság 75,8 százaléka – hatvanhárommillió ember – kért hétfőig. Egy vagy két emlékeztető oltást 59,3 százalék – 49,3 millió ember – kapott. A népesség 22,4 százaléka nem oltatta be magát, ők 18,7 millióan vannak. Közülük négymillióan – a lakosság 4,8 százaléka – ötévesnél fiatalabb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag – írta az MTI.

Szintén örvendetes fordulat, hogy Olaszország enyhített vasárnap a koronavírus-járvány nyomán bevezetett egyes egészségügyi korlátozásokon a turisztikai szezon előtt. Ez azt jelenti, hogy többé nem kell bemutatni az oltási igazolványt az éttermekben, a szórakozóhelyeken, a mozikban és az edzőtermekben. Az olasz hatóságok eltörölték a maszkviselési kötelezettséget a bevásárlóközpontokban, de továbbra is kell maszkot hordani a tömegközlekedési eszközökön és az egészségügyi intézményekben.

Szintén sok magyarnak kellemes hír, hogy Horvátországban május 1-jétől megszűnt minden beutazásra vonatkozó járványügyi korlátozás. A határátlépésre a koronavírus-járvány előtti feltételek érvényesek.

Három nap alatt kétezer új fertőzött

Összesen 2183 új fertőzöttet igazoltak pénteken, szombaton és vasárnap, ezzel a koronavírus-járvány kezdete óta 1 903 200-ra nőtt az azonosított érintettek száma. Meghalt hatvanöt, többségében idős beteg, így az elhunytak száma 46 266-ra emelkedett – közölte a hétvégi összesített adatokat a kormányzati tájékoztató portál hétfőn. Kiemelték, a gyógyultak száma 1 808 061 volt, az aktív fertőzötteké 48 873. Kórházban 1310 koronavírusos beteget ápoltak, közülük negyvenen voltak lélegeztetőgépen.

A beoltottak 6 407 042-en voltak, közülük 6 193 238 fő a második, 3 865 508 fő a harmadik, 289 852 fő pedig a negyedik oltását is felvette. Arról is tájékoztattak, hogy a kedvező járványhelyzetre tekintettel, májustól heti adatközlés lesz, így legközelebb jövő héten tudjuk meg a részleteket – írta a koronavírus-tájékoztató portál. Ezzel véget ér a járvány kezdete óta érvényben levő napi tájékoztatás.
(FV)

Worldometers: eddig csaknem 513,4 millió a fertőzöttek száma, 6,26 millióan elhunytak, és több mint 467,4 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

Peking szigorít, Sanghaj karanténban van

ĀSzigorítottak a koronavírus miatti korlátozásokon Pekingben: csak az léphet be nyilvános helyekre, aki negatív covidteszttel tudja bizonyítani, hogy nem fertőzött