Krónika

Ezt érdemes tenni, ha támad a varjú

Zavarjuk el, de ne bántsuk

Repülni tanulnak a varjúfiókák, ezért június közepéig a felnőtt egyedek támadásaira érdemes készülni – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Ezt érdemes tenni, ha támad a varjú
Kizárólag utódaik védelmében mennek neki az embernek
Fotó: AFP/Soeren Stache

A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes utódaikat védelmezik. Az MME felhívja a figyelmet, hogy a támadó madarak esetében is hasonlóan kell eljárni, mint kutyák esetében. Ne fussunk el, hanem forduljunk szembe az állattal, karunkat széttárva mutassuk magunkat sokkal félelmetesebbnek, és kiabáljunk rá. Rámenősebb madarak esetén nyugodtan használjuk védekezésre a kezünk ügyében lévő szatyrot, kézitáskát, könnyű hátizsákot, kabátot, esernyőt, kalapot, így hátráljunk el.

Azt is javasolják, hogy ha elég bátrak vagyunk, segíthetünk a kevésbé hősies embertársainkon azzal, ha a rossz helyre tévedt varjúfiókát a látótávolságon belül lévő bokros, fás területre visszük. Ilyenkor az izgatott szülők minket követnek, az addig „megközelíthetetlen” épület és járda ismét használhatóvá válik.

Kiemelték, kevesen tudják, de Magyarországon leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütyköshattyúpártól érdemes távolságot tartani, mert ha csónakkal vagy úszás közben óvatlanul megközelítjük a családot, az öregek a szárnyukkal és a csőrükkel fájdalmasan ütve támadhatnak. Ez a fürdőző gyerekek és a gyengébb fizikumú felnőttek számára komoly kockázatot jelenthet – figyelmeztetett közleményében az MME.