Krónika

Nem kell igazolás Görögországba

Kevesebb a szabály, de utazáshoz és vásárláshoz még szükséges a maszk

Ahogy enyhül a világon a covidjárvány, egyre több ország enyhít szigorú szabályozásain. Min-denekelőtt a turizmus szempontjából érzékeny országokban fontos ez, hiszen nemzeti össztermékük jelentős része származik az idegenforgalomból. A külföldi utazást tervező magyarok számára jó hír, hogy az egyik kedvenc célországukban is eltöröltek sok korlátozást.

Görögország ugyanis tegnaptól feloldotta a külföldi és belföldi járatokra vonatkozó, a Covid–19 miatt korábban elrendelt utazási korlátozásokat – adta hírül a Reuters. A döntést a görög polgári légi közlekedési hatóság közölte a nyári turisztikai szezon előtt. Mint ismert, eddig csak azok utazhattak be az országba, akik oltottak voltak, átestek a koronavírus-fertőzésen vagy negatív covidtesztet tudtak felmutatni. Május elsejétől azonban csak egyetlen kikötés maradt, mégpedig az, hogy az utazás során maszkot kell viselni.

A döntés a járványügyi adatokon és a szakértők javaslatain alapul. Idén sok turistára számítanak Görögországban, ahol a turistaszezon általában az ortodox húsvét hétvégéjével indul be, ami idén április 24. volt. Jelenleg abban bíznak a turizmusban érdekeltek, hogy idén a 2019-es látogatottság 80 százalékát elérik. Görögországban a fertőzés mérséklődése miatt vasárnaptól a kiskereskedelmi üzletek és éttermek teljes kapacitással működnek. Ugyanakkor a Reuters cikke szerint előbbiekbe a vásárlók oltási igazolás felmutatása nélkül ugyan, de csak maszkban léphetnek be. Az országban eddig összesen 3 323 922 igazolt koronavírus-fertőzést regisztráltak.

Worldometers: eddig csaknem 513,4 millió a fertőzöttek száma, 6,26 millióan elhunytak, és több mint 467,4 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

Peking szigorít, Sanghaj karanténban van

ĀSzigorítottak a koronavírus miatti korlátozásokon Pekingben: csak az léphet be nyilvános helyekre, aki negatív covidteszttel tudja bizonyítani, hogy nem fertőzött