Krónika

Meg kell újítani a lejárt okmányokat

Június 30-ig tart az érvényességük

Már csak két hónapig, június 30-ig érvényesek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok, köztük a személyi igazolványok, a jogosítványok, az útlevelek és forgalmi engedélyek – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a Facebookon.

György István kifejtette, számos olyan élethelyzet van, amikor a lejárt okmányok kellemetlenséget okoznak, így például a banki ügyintézésnél, a postákon az ajánlott levelek átvételénél, a patikákban bizonyos gyógyszerek kiváltásánál, autóvezetésnél, külföldi utazásoknál, valamint a közösségi közlekedés bérletvásárlásainál.

Az államtitkár mindenkitől azt kérte, hogy minél előbb újítsa meg a 2022. május 31-e előtt lejáró személyi okmányait (személyi igazolványát, jogosítványát, útlevelét) a kormányhivatalokban, míg akiknek a műszaki engedélyük járt le, azoknak a gépjármű-vizsgaállomásokat kell felkeresniük. A kormányablakok az ország több mint 300 helyszínén akár időpontfoglalás nélkül is fogadják az ügyfeleket – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a személyes ügyintézést és az azzal alkalmanként járó hosszú várakozást elkerülendő a jogosítvány meghosszabbítása az Ügyfélkapun keresztül online, automatikusan is megoldható. Ehhez az kell, hogy legyen meg az orvosi alkalmassági engedély, amelyet a háziorvosnál lehet beszerezni. „Kérjük, éljenek ezzel a lehetőséggel, és minél hamarabb történjen meg az okmányok megújítása, hiszen az utolsó pillanatra hagyott ügyintézés mindenki számára jelentős nehézséget okozhat” – fogalmazott György István.

Kapcsolódó írásaink