Krónika

Enyhítés után észszerűtlen intézkedés az olaszoknál

Értelmetlen diszkószabályozás

Továbbra is kötelező marad a maszkhasználat Olaszországban a járványhelyzet miatt.

Enyhítés után észszerűtlen intézkedés az olaszoknál
Szabadtéren már lehet búcsúzni a maszktól, zárt helyen még nem
Fotó: AFP/Martin Bertrand

A tömegközlekedési eszközökön és egyes zárt helyeken, a mozikban, színházakban, diszkókban fenntartják a maszk kötelező használatát Olaszországban egészen június 15-ig – jelentette be Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter csütörtökön. Ugyanakkor hangoztatta, május 1-jétől eltörlik a többi korlátozást.

A szigorítások enyhítése mindenekelőtt azt jelenti, hogy vasárnaptól már semmilyen oltási vagy védettségi igazolásra nem lesz szükség. Kivételt a kórházak, más egészségügyi intézmények és idősotthonok jelentenek, amelyekben december 31-ig fenntartják a az oltási kötelezettséget ellátottak, dolgozók és látogatók számára is.

Május elsejétől Olaszország „szabad lesz, de ez nem azt jelenti, hogy vége a pandémiának” – tette hozzá az egészségügyi tárca vezetője. Nem lesz kötelező a maszkhasználat az üzletekben, sem az eladók, sem a vásárlók számára.

Más zárt terekben június 15-ig fenntartják az FFP2-típusú maszkok viselésének kötelezettségét, ami a városi és a hosszú távú közlekedési eszközökre vonatkozik, a mozikra, színházakra, szórakozóhelyekre, valamint a zárt térben rendezett sporteseményekre. Több mint furcsa, hogy miközben a diszkókban is fenntartják a maszkviselési kötelezettséget, tánc közben le lehet azt venni. Tehát gyakorlatilag a pultnál csak maszkban kérhetnek italt, de tánc közben szabadon lehet csókolózni.

A munkahelyeken a maszk viselése nem kötelező, de erősen ajánlott. Kivételt a kórházak, egészségügyi intézetek, idősotthonok képviselnek, amelyekben mindenki számára kötelező marad a maszk viselése.

Tavaly május elején Olaszország zárlat alatt volt, ami június első hetéig tartott. Szabadtéren a maszkviselési kötelezettséget jú-lius elsejétől törölték el, de valamennyi zárt térben mostanáig érvényes maradt. Egy évvel ezelőtt, április 28-án mintegy négymillió beteget tartottak számon, akik 2020 februárja óta elkapták a fertőzést, számuk mostanra túllépte a tizenhatmilliót.

Ismét csökkent az új fertőzöttek száma

Összesen 1384 új fertőzöttet igazoltak péntekre virradóan, ezzel a koronavírus-járvány kezdete óta 1 901 017-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt tizenkét, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 46 201-re emelkedett – közölte a kormányzati tájékoztató portál. Kiemelték, a gyógyultak száma 1 804 295, az aktív fertőzötteké 50 521 volt tagnap. Kórházban 1427 koronavírusos beteget ápoltak, közülük negyvenegyen voltak lélegeztetőgépen. A beoltottak 6 406 501-en voltak, közülük 6 192 643-an a második, 3 863 124-en a harmadik, 287 080-an már a negyedik oltást is megkapták.
(FV)

Worldometers: eddig mintegy 512,3 millió a fertőzöttek száma, 6,257 millióan elhunytak, és csaknem 466,2 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink