Krónika

A Szúnyogmonitort segíthetik a lakossági bejelentések

Veszélyt jelentenek az inváziós egyedek

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpont ismét a lakosság segítségét kéri az inváziós csípőszúnyogok terjedésének feltérképezésében.

Az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) a 2019-ben indított Szúnyogmonitor projekt keretében idén is arra kéri a lakosságot, hogy fokozottan figyeljék az inváziós csípőszúnyogokat, és ha ilyen fajt találnak, jelezzék azt a Szunyogmonitor.hu weboldalon leírtak szerint. Az emberre veszélyes kórokozókat, vírusokat is terjesztő, inváziós csípőszúnyogfajok hazai terjedésének felmérésére indított citizen science projekt többek között segíti a lakosságot a veszélyhelyzetek felmérésében, valamint támogatást nyújthat a megfelelő védelmi stratégiák kidolgozásához is – írták az ÖK közleményében.

Kifejtették, a három vizsgált faj – az ázsiai tigrisszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog – egyaránt aktívan csípi az embert, a házi- és vadállatokat, a kétéltűeket, a hüllőket és a madarakat. Ezáltal állatról emberre terjeszthetnek olyan kórokozókat, amelyeket a hazai csípőszúnyogfajok nem hordoznak. A Szúnyogmonitor projekt egyik fő célja ezért az inváziós fajok hazai elterjedésének nyomon követése.

A programban a kutatók arra kérik a lakosságot, hogy a fogás helyének és idejének megjelölésével küldjék el a talált szúnyogot az ÖK vácrátóti telephelyére, vagy küldjenek egy fényképet a rovarról a [email protected] e-mail címre, illetve használják a szúnyogok monitorozása céljából létrehozott MosquitoAlert magyar nyelvű mobiltelefonos applikációt. Az elektronikus és a postai levelekre a kutatók néhány napon belül, az applikáción keresztül beküldött adatokra kicsivel később adnak választ, de minden esetben visszajelzést küldenek arról, hogy melyik fajt észlelték.

A kutatók 2021-ben 1160 szúnyogot kaptak, amelyek között 407 volt ázsiai tigrisszúnyog, 86 ázsiai bozótszúnyog, 54 pedig koreai szúnyog. Az ázsiai tigrisszúnyogot legtöbbször Budapestről és környékéről jelentették, ugyanúgy mint az ázsiai bozótszúnyogot, de elszórtan Nyugat-Magyarországon és az északi országrészben is találtak ilyen fajt, a legtöbb koreai szúnyogot pedig a fővárostól északkeleti irányban található településekről kapták.

Kapcsolódó írásaink