Krónika

Jelentést várnak a kutatók az észlelt hódokról

Az állatfaj valódi ökoszisztéma-mérnök, és a tevékenységével jelentősen képes átalakítani saját élőhelyét, miközben hatással van a természetre és a gazdák életére is

Az emberek és a hódok kapcsolatának jobb megismerését célozza egy új hazai felmérés. Mint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpont közölte, eddig több mint kétszáz észlelés adatait töltötték fel az emberek a Hód-Térkép elnevezésű online felületre.

Jelentést várnak a kutatók az észlelt hódokról
A hazai állomány nagysága 2020-ban elérte a tízezer példányt
Fotó: AFP/Patrick Pleul

A projekt 2021 novemberében indult el, és a felületen az emberek nem csupán az előfordulási helyekről, hanem az állatok tevékenységéről, annak hatásairól és az érintett lakosság véleményéről is közölhetnek információkat. Mint írják, az eurázsiai hód (Castor fiber) egy úgynevezett ökoszisztémamérnök-faj, amely tevékenységével nagymértékben képes átalakítani saját élőhelyét, miközben hatással van a természetre, más állat- és növényfajokra, továbbá a gazdák életére is.

A hód a 19. század közepén kipusztult a Kárpát-medencéből, és az intenzív vadászat hatására világállománya is drasztikusan apadt.

Európa-szerte visszatelepítési programok indultak, a hazai 1996 és 2008 között zajlott. Az 1990-es években azonban a faj természetes úton is szaporodni kezdett Ausztria és Horvátország irányából. A hazai állomány nagysága a szakemberek becslése szerint 2020-ban elérte a tízezer példányt. A kutatók jelenleg a Körösök vízrendszerén végeznek terepi állományfelmérést a Közcélú Monitorozási Program keretében. A Körösök százhét folyamkilométer hosszú szakaszán ötvennyolc család jelenlétére következtettek 2021-ben, idén pedig további száz kilométer felmérését tervezik. A hód territoriális állat, az állománysűrűség növekedését elsősorban a populáció önszabályozása korlátozza. A nagy folyók mentén már országszerte meg­figyelhető az élőhelyek telítődése, és a kisebb vízfolyások mentén szintén tapasztalható a faj gyors terjedése.

A hód az általa épített gátakkal tudja számottevően javítani a környező területek vízmegtartását, mérsékelve a klímaváltozás negatív következményeit. A közlemény szerint a gátépítéshez hasonlóan az állatok rágásainak ökológiai hatásai is összetettek, természetvédelmi szempontból azonban nem tekinthetők egyoldalúan pozitívnak vagy negatívnak. Az ember és a hód között pedig a gátépítés, a rágás, sőt a faj üregásási tevékenysége kapcsán is konfliktusok alakulhatnak ki.

A hódok vízmegtartást segítő tevékenységéből ugyanakkor nemcsak a természet, hanem a mezőgazdaság, így a helyi közösség is profitálhat. A kutatók azt kérik, ha lehet, a jelentéshez mellékeljünk három-négy fényképet is.

Kapcsolódó írásaink