Krónika

Eltörölte egy floridai bíró a maszk viselését a járműveken

Madrid is elköszönt a kötelezettségtől

Jogtalannak nyilvánította és érvénytelenítette a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedési eszközökön hétfőn egy floridai bíró. Kathryn Kimball Mizelle döntése értelmében a repülőgépeken sem kell effélét viselni.

A bíró határozatában arra hivatkozott, hogy a maszkviselést elrendelő végzés meghozásakor az amerikai járványügyi központ (CDC) helytelen módon elmulasztotta igazolni a vonatkozó döntését, és nem megfelelően alkotta meg a szabályokat. Egyelőre nem tudni, hogy az ítéletnek pontosan milyen következményei lesznek.

A CDC nemrég május 3-ig meghosszabbította a maszkviselési kötelezettséget, hogy a szakértőknek több idejük legyen tanulmányozni a koronavírus omikron változatának BA.2 alvariánsát, amely a fertőzések legnagyobb részét okozza az Egyesült Államokban. Mint arról korábban beszámoltunk, a CDC 2021 februárjában írta elő e kötelezettséget
a tömegközlekedési eszközökön.

Eközben Spanyolországban eltörölték a csaknem két éve kötelező maszkviselést. A szerdán életbe lépett intézkedés értelmében ezentúl csak a tömegközlekedésben, idősotthonokban és egészségügyi létesítményekben kell azt viselni. Egészségügyi szakértők mindazonáltal további óvatosságra intenek, és arra kérték az embereket, hogy a levegőtlen, zsúfolt helyiségekben takarják el a szájukat és az orrukat. Carolina Darias egészségügyi miniszter a döntéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott, a járványveszély egyértelműen csökkent, részben a magas átoltottságnak köszönhetően.

Worldometers: eddig 506,1 millió a fertőzöttek száma, 6,229 millióan hunytak el, a gyógyultak száma 458,3 millió.

Véget érhet a vesztegzár Sanghajban

Az elmúlt három napban folyamatosan csökkent az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi száma Sanghajban, ahol fokozatosan oldják fel a hetek óta tartó vesztegzárat. A sanghaji egészségügyi bizottság tegnapi jelentése szerint kedden csaknem 19 ezer új fertőzöttet regisztráltak a városban. A napi esetszám ezzel két hét alatt először csökkent húszezer alá.

Azokban a lakónegyedekben, ahol tizennégy napon át nem azonosítottak újabb fertőzötteket, engedélyezték a vesztegzár feloldását. A helyi hatóságok szerint a mintegy huszonötmillió lakosú városban eddig csaknem 12 millió ember számára engedélyezték otthona elhagyását, és megkezdték több mint hatszáz feldolgozóipari vállalat termelésének újraindítását is, így a Tesla március 28. óta először kedd este indíthatta újra gyártósorát – írja az MTI.
(FV)

Javulnak az országos szennyvízadatok


További csökkenést mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a vizsgált szennyvízmintákban az országos átlagot tekintve – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Emelkedő tendencia egyetlen település esetében sem tapasztalható, számottevő csökkenés a vizsgált Budapest környéki települések esetében figyelhető meg, a koncentráció hat mintavételi helyen mérsékelt. Szerdára virradóan 1407 új fertőzöttet igazoltak, ezzel 1 885 865-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 29, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 46 ezerre emelkedett – közölte a kormányzati tájékoztató portál. Kiemelték, a gyógyultak száma 1 763 911, míg az aktív fertőzötteké 75 954-re csökkent. Kórházban 1603 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 47-en voltak lélegeztetőgépen.
(FV)

Kapcsolódó írásaink

Rossz a helyzet Colombóban

ĀFolyamatossá váltak a tüntetések a világ egyik legfontosabb gazdasági központjában, miután a hatóságok több hétre rigorózusan a lakásaikba parancsoltak több millió embert