Krónika

Fulladoztak a migránsok egy kamion rakterében

Majdnem megismétlődött a parndorfi tragédia

Ötvennégy menekültet, köztük három nőt és egy gyermeket fedeztek fel egy kamionba zárva az A1-es autópálya parkolójában, Pressbaum településen. Az osztrák rendőrség jelentése szerint a kamion 46 éves lengyel állampolgárságú sofőrje több mint egy órára a tűző napon hagyta a járművet és benne az embereket, és nem is rea-gált a szerencsétlenek ismétlődő kopogtatásaira.

Az allandi autópálya-rendőrfelügyelőség munkatársai csütörtök délután vették észre a teherautót. Kopogó zajokat már korábban jeleztek a rendészeti szerveknek betelefonálók. Amikor a parkolóban kinyitották a kamiont, legalább negyven fokos hőség volt a raktérben. A menekülteket azonnal árnyékos helyre vitték, és itallal látták el.

Az alsó-ausztriai bűnügyi rendőrség vizsgálata során kiderült, hogy a migránsok fejenként körülbelül 3000 eurót fizettek egy szerbiai táborból Ausztriába történő szállításukért. A szerb–magyar határon csempészek segítségével jutottak át a kerítésen. A kamionban nyolc-kilenc órát utaztak megállás nélkül – idézte a rendőrségi jelentést az Orf.at.

Mind az 54 személy nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtott be. Elsősegélynyújtás és kihallgatás után a schwechati idegenrendészeti őrsre szállították őket. A migránsok Szíriából, Palesztinából, Jemenből, Afganisztánból és Törökországból érkeztek.

A gyanú szerint a kamion sofőrjének már nem ez az első ilyen nagy csempészútja. Az osztrák rendőrök mindenesetre ezt a feltételezést is vizsgálják. Kihallgatásakor a lengyel állampolgár nem tett vallomást. Letartóztatták, és a St. Pölten-i börtönbe szállították.

Az eset kísértetiesen a hasonlít a parndorfi tragédiához: 2015-ben a burgenlandi Pándorfalu (Parndorf) település mellett az osztrák hatóságok 71 illegális határátlépő holttestét találták meg egy kamionban. A raktérben összezsúfolt emberek megfelelő szellőzés hiányában és a nyári hőség következtében lassan megfulladtak.

Kapcsolódó írásaink