Krónika

Viszonylag kis helyet foglal el az emberiség több mint fele

Körök, melyben rengetegen élnek

Különleges, négyezer kilométer átmérőjű kört húzott bolygónk felszínére Alasdair Rae térképész. Mint a Statsmapsnpix.com oldalon olvasható, a szakember egy nyolc esztendeje elterjedt véleményt szeretett volna megvizsgálni, miszerint a Föld térképét tekintve meghúzható egy négyezer kilométer sugarú kör, amelyen belül több ember él, mint azon kívül.

Viszonylag kis helyet foglal el az emberiség több mint fele
Behajózási tumultus Dakkában, a 165,8 milliós Banglades fővárosában
Fotó: AFP/Mamunur Rashid

A cikkből kiderül, hogy a térképész módszertana egyszerű volt. Összesen ezerötszáz várost választott ki, és megnézte, hányan laknak azok tágabb környékén a 2020-as adatok alapján, amikor bolygónk lélekszáma 7,8 milliárd fő volt. Összesen 148 olyan térségre bukkant, ahol legalább négymilliárd ember élt – e csoportból a kínai Jünnan tartományban található, 2,5 milliós Yuxi vitte el a pálmát, ami körül a fentebb említett sugarú körön belül 4,32 milliárd embert talált.

Ez a világ népességének ötvenöt százalékát teszi ki. A cikkben a szerző külön felhívja a figyelmet az eredmény egyik furcsaságára – e szerint az érintett térségbe egy óriási néptelen sivatag, a Takla-Makán, az ugyancsak kevéssé emberbarát Tibeti-fennsík és a ritkán lakott Szibéria déli része is beleesik. Alasdair Rae egyébként Ázsián kívüli is számos, a négyezer kilométeres sugarú kör feltételének megfelelő, rendkívül sűrűn lakott részt azonosított – például Kairó (2,29 milliárd), Párizs (1,19 milliárd fő) vagy Mexikóváros (0,73 milliárd) origóval.

A hírhez kapcsolódik, hogy 2015-ben Danny Quah, a London School of Economics professzora megpróbált rábukkanni a legkisebb körre, amelyben többen élnek, mint azon kívül. Ő arra jutott, hogy ha ennek a háromezer-háromszáz kilométeres sugarú mértani ábrának a mianmari Mong Khet a közepe, azon belül lakik a Föld népességének valamivel több mint fele. A cikk hozzáteszi, a két szakember adatai közötti eltérések okait a módszertanban kell keresni.

Kapcsolódó írásaink

Az emberiség új szeme a világűrben

Ā„Az a kutató aki csak sikereket él meg, az annak a bizonyítéka, hogy túl alacsonyra rakta a mércét” – mondta lapunknak Detre Örs Hunor, a James Webb űrteleszkóp vezető fejlesztője

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom