Krónika

Tragikus véget ért a felderítő merülés

A holtan megtalált, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban végzett munkájáért kitüntetett búvár korábban többször is merült a jósvafői barlangban

Elhunyt a jósvafői Kossuth-barlangban vasárnap eltűnt barlangi búvár. Magyarországon rendkívül ritkán, öt–tízévente történik egy ilyen halálos baleset.

Tragikus véget ért a felderítő merülés
A barlangokban található vízfolyások és szűk átjárók sok veszélyt rejtenek
Fotó: Magyarnemzetiparkok.hu

Holtan találták meg a jósvafői Kossuth-barlangban vasárnap délután eltűnt, felderítésre indult barlangi búvárt – közölte a kedd este a Terrorelhárítási Központ (TEK).

A 42 éves férfi 2008 óta dolgozott tűzoltó búvárként, többször is merült már a Kossuth-barlangban.
A férfit egy tizenöt méter hosszú, szűk járatban érte a baleset.

A közlemény szerint a keresésére irányuló munkálatok a barlangi és búvármentő szakemberekkel folytatott elemzések és egyeztetések után kedd este újabb felderítő merülésekkel folytatódtak. Az életjelek keresése közben a kutatóegység talált rá a férfi holttestére.

A mélyben készített videófelvételek kiértékelése megkezdődött, a szakemberek ezek eredményétől függően döntenek a test felszínre hozásáról, illetve annak körülményeiről.

A bevetést koordináló TEK főigazgatója, Hajdu János a keresés minden résztvevője nevében fejezte ki megrendülését és részvétét az elhunyt hozzátartozóinak – olvasható a közleményben. Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a barlangi búvár vasárnap délután egy feltáró merülés után nem tért vissza. A férfi a tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki.

Magyarországon rendkívül ritkán, öt-tízévente történik egy ilyen halálos végű baleset – mondta lapunknak Horváth Richárd. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat országos vezetője szerint balesetből is keveset tartanak számon.

A Terrorelhárítási Központ tudatta, hogy most a tragikus balesetet szenvedett búvár felszínre hozatalát tervezik. A merülések ma megkezdődnek, de a rendkívüli körülmények miatt ez a fázis hosszú időt vehet igénybe.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom