Krónika

Sok az új esetszám Németországban

Ausztriában is éledezik a járvány, Burgenlandban van a legtöbb beteg

Minden korábbinál magasabbra, 250 ezer fölé emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek napi száma Németországban a csütörtökön közölt adatok szerint. Ausztriában is rekordot ért el az új fertőzöttek száma.

Sok az új esetszám Németországban
Ausztriában ukrán menekülteken is végeznek koronavírustesztet
Fotó: AFP/Benedikt Loebell

A szövetségi egészségügyi minisztérium március elején még úgy értékelte, hogy Németország túljutott az omikron vírusváltozat terjedése miatt megindult ötödik járványhullámon, és a tartományi kormányok – a szövetségi kormánnyal egyeztetve – március 4-én visszavonták a korlátozások nagy részét. Az első elemzések szerint részben éppen a lazításoknak tulajdonítható a járványhelyzet romlása, ám a szövetségi kormány a lazítások folytatását javasolja.

Március 20-tól minden országos szintű szabály megszűnik, és a helyi szintre, a veszélyeztetett embereket ellátó intézményekre – kórházakra, idősotthonokra – és a járványgócokra összpontosítanak majd a védekezésben. Szigorúbb előírásokról, lezárásokról, korlátozásokról viszont csak a tartományi parlamentek dönthetnek. Németországot a járvány erősödésével együtt az is sújtja, hogy jelentősen lassult az oltási kampány.

A csütörtöki adatok szerint az utóbbi hét napon átlagosan 80 ezer oltást adtak be naponta. Ez a szám az év elején többször az egymilliót is elérte. A Covid–19 elleni teljes védettséget csütörtökig a lakosság 75,7 százaléka – 62,9 millió ember – szerezte meg. Az oltatlanok 19,6 millióan vannak, ők a lakosság 23,6 százalékát teszik ki.

Ausztriában 49 432 új esetet regisztráltak 24 órán belül, ezzel csütörtökön újra rekordot állított fel a napi új koronavírus-fertőzések száma. Az esetek számának emelkedése az elmúlt két hétben Bécsben volt a legkevésbé meredek (négy százalék), Burgenlandban viszont különösen erős, 22 százalék.

A kiugró számok miatt a koronabizottság javaslatot tett a megelőző intézkedések visszaállítására, ezt azonban az egészségügyi minisztérium nem támogatta.

Főleg a gyerekek veszélyeztetettek

Most az influenza támad

Tovább terjed az influenza Magyarországon. A kilencedik héten az előző hetinél 8,8 százalékkal több beteg kereste fel orvosát influenzás panaszokkal – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Összegzésük szerint az elmúlt héthez hasonlóan az óvodások és az általános iskolás korú gyermekek között fordult elő leggyakrabban a megbetegedés. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint február 28. és március 6. között az országban 18 900 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A 9. héten tizenkét közigazgatási területen nőtt, hétben csökkent, egyben nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. Az orvoshoz forduló betegek százezer lakosra jutó száma Zala (492), Szabolcs-Szatmár-Bereg (389) és Hajdú-Bihar (336) megyében volt a legmagasabb, míg Komárom-Esztergom (65) és Pest (95) megyében a legalacsonyabb.
(FV)

Egyre több a gyógyult

Kevesebb az aktív fertőzött

Összesen 2068 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak tegnap reggelre, ezzel a járvány kezdete óta 1 814 362-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 50, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 44 653-ra emelkedett – írta a koronavírus-tájékoztató portál. A beoltottak száma 6 398 615 volt pénteken, közülük 6 178 638-an a második, 3 826 840-en a harmadik, míg 232 691-en már a negyedik oltást is megkapták.

Kiemelték, hogy a gyógyultak száma folyamatosan nő, ők 1 650 643-an voltak, az aktív fertőzöttek száma 119 066-ra csökkent. Kórházban 2338 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 109-en voltak lélegeztetőgépen. Közben az Alkotmánybíróság pénteken közzétett határozatában visszautasította azt a több mint ötszáz panaszt, amelyben az állami és önkormányzati dolgozók kötelező védőoltását elrendelő kormányrendelet alkotmányosságát kérdőjelezték meg.
(FV)

Worldometers: a világon eddig csaknem 455 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 6,05 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma jelenleg 388,450 millió.

Kapcsolódó írásaink