Krónika

Már nyomtatják a szavazólapokat

Elkezdődött az április 3-i országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett népszavazás szavazólapjainak a nyomtatása.

Már nyomtatják a szavazólapokat
Nagy Attila
Fotó: MH/Török Péter

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a bejárás előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában készítik a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 12 nemzetiség országos listás szavazólapját, valamint a népszavazás hazai és levélben szavazáshoz szükséges íveit, vagyis összesen 122-félét. Körülbelül 23 millió példány készül. Bejelentette, az NVI elkezdte postázni azoknak a külföldön élő magyaroknak a csomagjait, akik levélben voksolhatnak.

Hozzátette, kedden elindult a küldemények egy része Romániába, tegnap pedig Szerbiába. Azok a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok, akik szavazni szeretnének az április 3-i országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson, tegnap 16 óráig regisztrálhattak. Szólt arról is, hogy figyelemmel kísérik az ukrajnai helyzetet is.

Mint mondta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kijevből Lembergbe költöztette a magyar képviseletet, így azok a levélben szavazók, akik Kijevben szerették volna átvenni a referendumra szóló levélcsomagjukat, Lembergben tehetik ezt meg. Fontos részlet, hogy ott fogják lebonyolítani a külképviseleti szavazást is.